« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
DONACIJA AMERIČKE VOJSKE

Hrvatska vojska dobila 13 Humveeja

Donacija američke vlade vrijedna 5,52 milijuna dolara sastoji se od 13 lakooklopnih vozila, pripadajućeg oružja, opreme za održavanje i telekomunikacijskih sredstava

Humvee
Humvee (Wikipedia)
Više o

vojska

,

Hrvatska

,

oklopna vozila

,

James B. Foley

,

humvee

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley uručio je u utorak hrvatskom ministru obrane Davoru Božinoviću 13 vojnih vozila HMMWV, poznate kao Humvee na kojima će se hrvatski vojnici obučavati za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, piše Hina.

Donacija američke vlade vrijedna 5,52 milijuna dolara sastoji se od 13 lakooklopnih vozila, pripadajućeg oružja, opreme za održavanje i telekomunikacijskih sredstava. Hrvatske oružane snage primile su dosad od SAD-a 70 milijuna dolara vojne pomoći, od čega je za ovu godinu predviđeno 20 milijuna. Dio pomoći za 2011. bit će slična isporuka Humveea u proljeće iduće godine.

"Sjedinjene Države ponosne su što su hrvatski saveznik u NATO-u i zahvalne što su u Hrvatskoj našle tako predanog i sposobnog saveznika", rekao je veleposlanik Foley. Dodao je da Hrvatska, ulaskom u Sjevernoatlanski savez, nije prestala ispunjavati standarde Saveza, nego je učinila sve što je mogla da nastavi i pojačala svoj doprinos.

"To mora uvjeriti članice EU-a da prepoznaju zemlju koja želi postati dio međunarodnih organizacija, koja odgovara na izazove, ispunjava očekivanja i ponaša se i iznad standarda. To je iskustvo saveznika s Hrvatskom u NATO-u", istaknuo je Foley. Zahvalivši američkoj vladi i Kongresu na donaciji, Božinović je rekao kako će se hrvatski vojnici odsada obučavati na svojim vozilima i u Hrvatskoj, umjesto u Njemačkoj ili na terenu u Afganistanu. "Ovo je primjer kako modernizacija može ići i u vrijeme krize i zoran je primjer partnerstva sa SAD-om", rekao je Božinović dodavši da se to partnerstvo dokazalo kroz američku potporu ulasku Hrvatske u NATO i EU-u.

Nakon primopredaje u sjedištu MORH-a, Božinović je provozao Foleya u jednom od Humveea, koje je američka vojska razvila za korištenje po teškim terenima gdje može postići maksimalnu brzinu od 113 kilometara na sat.

14.06.2011. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh