Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 16:00:00
DONACIJA AMERIČKE VOJSKE

Hrvatska vojska dobila 13 Humveeja

Donacija američke vlade vrijedna 5,52 milijuna dolara sastoji se od 13 lakooklopnih vozila, pripadajućeg oružja, opreme za održavanje i telekomunikacijskih sredstava

Humvee
Humvee (Wikipedia)

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley uručio je u utorak hrvatskom ministru obrane Davoru Božinoviću 13 vojnih vozila HMMWV, poznate kao Humvee na kojima će se hrvatski vojnici obučavati za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, piše Hina.

Donacija američke vlade vrijedna 5,52 milijuna dolara sastoji se od 13 lakooklopnih vozila, pripadajućeg oružja, opreme za održavanje i telekomunikacijskih sredstava. Hrvatske oružane snage primile su dosad od SAD-a 70 milijuna dolara vojne pomoći, od čega je za ovu godinu predviđeno 20 milijuna. Dio pomoći za 2011. bit će slična isporuka Humveea u proljeće iduće godine.

"Sjedinjene Države ponosne su što su hrvatski saveznik u NATO-u i zahvalne što su u Hrvatskoj našle tako predanog i sposobnog saveznika", rekao je veleposlanik Foley. Dodao je da Hrvatska, ulaskom u Sjevernoatlanski savez, nije prestala ispunjavati standarde Saveza, nego je učinila sve što je mogla da nastavi i pojačala svoj doprinos.

"To mora uvjeriti članice EU-a da prepoznaju zemlju koja želi postati dio međunarodnih organizacija, koja odgovara na izazove, ispunjava očekivanja i ponaša se i iznad standarda. To je iskustvo saveznika s Hrvatskom u NATO-u", istaknuo je Foley. Zahvalivši američkoj vladi i Kongresu na donaciji, Božinović je rekao kako će se hrvatski vojnici odsada obučavati na svojim vozilima i u Hrvatskoj, umjesto u Njemačkoj ili na terenu u Afganistanu. "Ovo je primjer kako modernizacija može ići i u vrijeme krize i zoran je primjer partnerstva sa SAD-om", rekao je Božinović dodavši da se to partnerstvo dokazalo kroz američku potporu ulasku Hrvatske u NATO i EU-u.

Nakon primopredaje u sjedištu MORH-a, Božinović je provozao Foleya u jednom od Humveea, koje je američka vojska razvila za korištenje po teškim terenima gdje može postići maksimalnu brzinu od 113 kilometara na sat.

14.06.2011. 16:00:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-vojska-dobila-13-humveeja/60130/