« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Hrvatska uvodi nova zanimanja

U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja- nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih

Hoće li cjeloživotno učenje napokon postati standard?
Hoće li cjeloživotno učenje napokon postati standard? (Shutterstock)
Više o

obrazovanje odraslih

,

nastavnik za obrazovanje odraslih

,

andragog

Dva nova zanimanja - nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih dio su novog Zakona o obrazovanju odraslih u pripremi.

Ta će nova zanimanja biti upisana u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja.

"Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih," rekla je voditeljica projekta Marita Brčić-Kuljiš.

Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci. Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga. "Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao," kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je. U tijeku je i tiskanje monografije: "Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih."

01.10.2016. 12:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh