« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
EURO 2012.

Hrvatska protiv Latvije upisala prve bodove u kvalifikacijama

Bilićevi izabranici u Rigi su svladali Latviju s 3:0; zabijali su redom Mladen Petrić, Ivica Olić i Darijo Srna

hrvatska latvija
hrvatska latvija (Ante Čizmić/Cropix)
Više o

Euro 2012.

,

Velika Gospa

Hrvatska nogometna reprezentacija je u prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. koji će se održati u Poljskoj i Ukrajini u Rigi pobijedila Latviju sa 3-0 (1-0).

Naši su nogometaši pobjednički krenuli ka Poljskoj i Ukrajini, protiv osjetno slabijeg protivnika od početka utakmice autoritativno su gosopodarili terenom, te se gotovo čitavo prvo poluvrijeme igralo na polovici terena koja je pripadala domaćima. Ipak, usprkos terenskoj nadmoći, Hrvatska nije ostvarila niti jednu čistu priliku za pogodak, već su zgusnutu obranu Latvije pokušavali probiti udarcima izvan kaznenog prostora. Najaktivniji u tim pokušajima bio je Petrić, ali bio je izrazito neprecizan.

U završnici prvog poluvremena Hrvatska je napokon nagrađena za aktivniji pristup. Srna je uposlio Olića na desnom krilu, uslijedio je izravni udarac na vrata iz teške pozicije koji je malo i iznenadio Vaninsa, latvijski vratar je uspio "iščupati" loptu ispod grede, no ona je potom pala točno na glavu Petriću koji ju je proslijedio u mrežu. Samo minutu potom Petrić se našao u odličnoj situaciji za drugi pogodak, ali njegov jak udarac iz blizine Vanins je uspio odbiti.

Utakmica je rezultatski bila riješena na početku drugog poluvremena. Petrić je u 51. minuti uputio centaršut s desne strane u peterac Latvije, a na drugoj stativi najbolje je reagirao Olić i glavom pogodio za 2-0.

Latvija je u sljedećih 10 minuta dva puta ozbiljno zaprijetila Runji, oba puta preko bivšeg igrača Hajduka Verpakovskisa. No, njegov pokušaj "škaricama" u 52. minuti s linije je očistio Kranjčar, dok je u 60. minuti glavom s pet metara pucao tik uz vratnicu. Potom je Jelavić, koji je zamijenio Eduarda, imao je dvije odlične prilike za povećanje vodstva, ali ni u 72. minuti nogom, niti u 78. minuti glavom nije dobro reagirao.

Ono što nije uspjelo Jelaviću, jest kapetanu Srni u 81. minuti. Kranjčar je izveo udarac iz kuta kojega je Vanins uspio odbiti tek na rub kaznenog prostora, a tamo je čekao Srna koji je vrlo jakim udarcem "rasparao" mrežu.

Hrvatska će za četiri dana u 2. kolu kvalifikacija u Zagrebu igrati protiv Grčke.

LATVIJA: Vanins - Klava, Ivanovs, Gorkšs, Mihadjuks - Cauna, Laizans (Astafjevs, 87), Rafalskis, Rubins (Žigajevs, 85) - Verpakovskis, Karlsons (Rudnevs, 63)

HRVATSKA: Runje - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Vukojević (Pranjić, 70), Rakitić - Petrić (Mandžukić, 84), Eduardo (Jelavić, 63), Kranjčar - Olić

(hina/metro-portal)

03.09.2010. 22:55:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh