« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
UNESCO

Hrvatska pri svjetskom vrhu po bogatstvu vodom

U Hrvatskim vodama danas je svečano obilježen Svjetski dan voda, 22. ožujka

Fotografija vijesti
Više o

Svjetski dan voda

,

Hrvatske vode

,

prirodni resursi

,

izvori pitke vode

Generalni direktor Jadranko Husarić istaknuo je da je Hrvatska pri svjetskom vrhu po kvaliteti i kvantiteti tog resursa 21. stoljeća, koji nije ni za prodaju ni za rasprodaju i da su zbog toga u vodnome gospodarstvu sretni, prenosi Hina. Po istraživanjima UNESCO-a iz 2003., Hrvatska je po dostupnosti vode i bogatstvu izvora na vrlo visokome - petome mjestu u Europi i na 42. u svijetu.

Husarić je istaknuo kako po strategiji razvoja vodnoga gospodarstva do 2038. godine treba uložiti više od 50 milijarda kuna u vodno gospodarstvo. "Glede odvodnje, zaostajemo za vodoopskrbom, pa je oko 44 posto stanovništva u Hrvatskoj priključeno na kanalizaciju, a samo 23 posto te otpadne vode se pročišćuje", rekao je Husarić, dodajući da su nam zato u odvodnji za izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda do 2023. potrebna najveća ulaganja - 23 milijarde kuna.

U Hrvatskoj je oko 80 posto stanovništva priključeno na sustav javne vodoopskrbe, a da bismo do 2023. dosegnuli 95-postotnu priključenost, potrebno je uložiti oko 13 milijarda kuna. Husarić je rekao da su gubitci u vodoopskrbnom sustavu veliki, u prosjeku 45 posto, pa su i tu potrebna velika ulaganja. Dodao je da u daljnji razvoj sustava obrane od poplava do 2038. treba uložiti oko deset milijarda kuna.

Rekao je da su u vodoopskrbi i odvodnji Hrvatske vode i mjerodavno ministarstvo počeli zapažene projekte financirane vlastitim novcem i sufinancirane novcem iz pretpristupnih fondova i kreditima međunarodnih banaka. Posebice je istaknuo da Hrvatska kao kandidatkinja za članstvo EU-a ima pristup programu IPA u kojem je oko 47,7 milijuna eura nepovratnog novca EU-a za vodne infrastrukturne projekte.

"Danom pristupa EU-u Hrvatska će steći pravo pristupa sredstvima iz kohezijskih i strukturnih fondova. Po prijedlogu financijskog paketa za Hrvatsku, nepovratna sredstva za vodno gospodarstvo za 2012. i 2013. iznose oko 330 milijuna eura", rekao je Husarić. Naglasio je da su procijenjena ulaganja u svih 39 projekata, za koje je osiguran novac za izradu projektne dokumentacije, oko 1,1 milijardu eura, a za pripremu projekata do razine spremnosti za postupak prijavljivanja EU-u osigurano je oko 30 milijuna eura.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek poručio je da je briga o vodi naša zajednička zadaća te da "nitko ne može doći u posjed vodnih resursa naših voda, a tako će biti i dalje". Svjetski dan voda ove se godine obilježava pod sloganom "Voda za gradove: odgovor na urbani izazov".

22.03.2011. 15:22:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh