« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BR. 12

Eko savjet tjedna - pranje rublja

Napravite uslugu svom novčaniku i okolišu pravilnim pranjem rublja u perilici bez dodatnog napora

Pranje rublja
Pranje rublja (Shutterstock)
Više o

odjeća

,

pranje rublja

,

eko savjet tjedna

Pranje rublja u perilici s raznoraznim kemikalijama rezultira čistom odjećom, ali nažalost ne i čistom prirodom. Nijemci na primjer godišnje na pranje rublja potroše 600.000 tona praška, 6 milijardi kilovat sati energije i 330 milijuna kubičnih metara vode. Za Hrvatsku ne postoje točni statistički podaci, no sigurno je da bismo ekološkim pranjem rublja mogli uštedjeti puno vode, struje i novca. Evo kako:

Perilica
Prilikom kupnje obratite pozornost na tehničke karakteristike proizvoda te certifikate koji jamče da je perilica ekološki održiva. Što je potrošnja vode i struje manja, to je perilica isplativija za okoliš i novčanik.

Sredstvo za pranje
Izbjegavajte sredstva koja navodno imaju antibakterijsko djelovanje jer opterećuju okoliš iako u domaćinstvu nisu potrebna (iznimka je jedino zarazna bolest jednog od ukućanina). Također, tekuća sredstva su štetnija za okoliš od praška (zbog toksičnih surfaktanata). Omekšivaći uopće nisu potrebni. Dobar deterdžent možete napraviti i sami - Napravite vlastito sredstvo za pranje rublja 

Količina deterdženta
Više deterdženta ne znači da će rublje biti čišće. Zbog viška se samo stvara dodatna pjena s kojom se perilica teško nosi pa traži dodatne količine (istovremeno se povećava taloženje kamenca). Količina deterdženta koja je potrebna ovisi o jačini prljavštine i tvrdoći vode. Stoga se najbolje držati uputa na poleđini pakiranja, a u nedoumici je bolje staviti nešto manje sredstva za pranje nego više.

Količina rublja
Koristite perilicu samo kada doista imate dovoljno prljave odjeće. U punu perilicu na kraju bi još samo trebalo biti dovoljno mjesta za ruku. Ako u bubanj stavite premalo odjeće, nepotrebno trošite struju, vodu i deterdžent. S druge strane, previše odjeće je teže isprati i ne dolazi do optimalne čistoće. Za posebne programe (vuna, svila,..) dovoljno je napuniti pola perilice.

Temperatura
Temperatura izravno utječe na potrošnju struje jer za zagrijavanje vode treba više energije. Temperatura stoga ne bi trebala prelaziti 60 stupnjeva, a novija sredstva za pranje efikasno uklanjanju mrlje i na nižim temperaturama.

23.03.2011. 12:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh