« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
VINCENT DEGERT:

Hrvatska pregovore s EU-om može završiti ove godine

Hrvatska je do sada zatvorila samo sedam od 33 pregovaračka poglavlja i još mora otvoriti 11.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta, CROPIX)
Više o

EU

,

Vincent Degert

,

Europska komisija

,

ulazak u EU

,

pristupni pregovori

,

reforma pravosuđa

,

reforma gospodarstva

,

reforma poljprivrede

,

reforma državne uprave

Hrvatska mora nastaviti s provedbom reformi gospodarstva, pravosuđa, poljprivrede i državne uprave ali bi još uvijek mogla ove godine završiti pristupne pregovore s Europskom unijom, rekao je u četvrtak šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert.

"Za sada napredujemo razmjerno prema planu unatoč problema s kojima se suočavamo. Razmjerno smo optimistični da stvari mogu proteći po planu", rekao je Degert u razgovoru za agenciju Reuters.

Degert je rekao da je, uz punu suradnju s Haškim sudom, granični spor sa Slovenijom najozbiljnija politička prepreka s kojom je Zagreb suočen, ali da još uvijek može završiti pregovore ove godine kao što je planirano.

"Za sada je naš pristup da se, što je više moguće, držimo postavljenih ciljeva što znači moguće zaključenje pregovora ove godine", kazao je on.

Komisija je predložila međunarodnu arbitražu o granici koju je Hrvatska prihvatila dok je Slovenija rekla da teba još vremena da prouči prijedlog te da će zatražiti neke amandmane.

Degert je rekao da je Komisija spremna brzo djelovati kada Slovenija povuče svoj veto ali da Hrvatska još uvijek mora provesti veći broj reformi.

"S tehničke strane, to je reforma gospodarstva, odnosno državne pomoći i poljoprivrede, što će biti složeno, ali i druga pitanja poput priprema za strukturne fondove... što je složeno i zahtijeva vremena, uz reformu državne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Degert.

Hrvatska je do sada zatvorila samo sedam od 33 pregovaračka poglavlja i još mora otvoriti 11. Slovenija je blokirala otvaranje ili zaključenje u 12 područja.

Degert je rekao da Komisija neće žrtvovati kvalitetu radi brzine koliko god se željela pridržavati planiranih rokova.

"To ne znači da ćemo snižavati naše zahtjeve. Sva mjerila moraju biti zadovoljena jer svih 27 članica neće prihvatiti rizik primanja nepripremljene nove članice", rekao je on.

Jednom kada se pregovori s potencijalnim članom zaključe sadašnje članice moraju ratificirati sporazum što može trajati dvije godine.

Drugo ključno pitanje je prodaja zaduženih brodogradilišta. Komisija je odbila plan prodaje brodogradilišta koji je Hrvatska poslala Bruxellesu u prosincu a po kojem bi se četiri brodogradilišta gubitaša prodalo na javnim natječajima dok bi se profitabilni Uljanik prodao drugačije. Degert je rekao da sva moraju biti prodana na javnom natječaju.

"Prilično sam optimističam da ćemo postići razumijevanje i dogovor glede toga. U interesu je brodogradilišta i Hrvatske i Komisije da se to pitanje brzo prevlada", kazao je on. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 20:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh