« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ODMAH KONTROVERZE

Ubojica policajca iz pljačke u Sesvetama priznao krivnju

POGLEDAJTE VIDEO - Dužinovićev odvjetnik zatražio je dodatna vještačenja jer se podaci obdukcije ne slažu s činjeničnim stanjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara/Cropix/Infopunkt)
Više o

pljačka banke

,

suđenje

,

pljačka Sesvete

,

Kazimir Dužnović

,

ubojstvo policajca

,

Krešimir Krsnik

Osumnjičeni za ubojstvo policajca i pljačku Raiffeisen banke u Sesvetama Kazimir Dužnović danas je na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da se osjeća krivim za teško ubojstvo, pet pokušaja ubojstva i razbojništvo.

Glavna rasprava počela je čitanjem optužnice nakon što je vještak psihijatar utvrdio da je Dužnović sposoban pratiti suđenje.

Sudac je prethodno nakratko odgodio početak rasprave pošto je Dužnovićev branitelj zatražio mišljenje vještaka o njegovoj raspravnoj sposobnosti navodeći da zbog psihičkog stanja branjenika nije s njim uspio ostvariti odgovarajući kontakt.

Vještak psihijatar Miroslav Goreta rekao je sudu, nakon razgovora s optuženikom, da je on raspravno sposoban i da shvaća ulogu u kojoj se nalazi.

Sud je prihvatio prijedloge tužiteljstva da se u dokaznom postupku ispitaju službenice banke Andreja Bregović i Anamaria Andričić te policajci Kristijan Novoselec, Boško Ćenan, Milovan Dakić, Goran Blažević i Jadranko Certin. Od ostalih svjedoka bit će pročitani njihovi iskazi iz istrage, a saslušat će se i vještaci i pročitati dokumentacija.

Sud će naknadno odlučiti o prijedlogu obrane da se provede kombinirano sudsko medicinsko i balističko vještačenje, posebno u dijelu optužnice koje se odnosi na usmrćivanje policajca.

Branitelj Krešimir Krsnik rekao je da je portir u banci nakon nekoliko dana predao policiji dva fragmenta zrna koja nikad nisu vještačena. Dodao je da je prema snimkama u vrijeme pucanja Dužnović bio sučelice okrenut prema policajcu koji je ulaznu ranu zadobio s leđa.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Krsnik nije decidirano htio reći da je hitac ispalio netko od Grbavčevih kolega, ali je rekao da se u svakom slučaju ta činjenica mora razjasniti. Znakovito je da u spisu nema sudsko medicinskog nalaza.

Dužnović je tijekom suđenja bio pognute glave i neodređenog pogleda. Prije zločina u Sesvetama, 28-godišnji Dužnović policiji je bio poznat kao višestruki razbojnik, a posljednje zločine počinio je na uvjetnoj slobodi. Prije pokretanja istrage branio se šutnjom.

Dužnović se nekoliko puta izjašnjavao o krivnji tako je prvo odgovorio da se osjeća krivim i da priznaje činjenični opis, ali da neke stvari iz optužnice nisu točno navedene, zatim da priznaje samo neke dijelove i na kraju da se osjeća krivim.

Branitelj je rekao sudu da je optuženikova otežana komunikacija posljedica terapije koju uzima. Na zamolbu branitelja sud je prihvatio da optuženi umjesto danas, svoju obranu iznese prije izvođenja ostalih dokaza. Rasprava se nastavlja 13. i 14. listopada.

Dužnovića, koji je optužen da je u pljački banke počekom svibnja ove godine automatskom puškom ubio 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca i ranio četvoricu, a jednog od njih s čak sedam metaka, tereti se i za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Optužen je da je 5. svibnja oko 18 sati maskiran i naoružan automatskom puškom iz banke ukrao 190.790 kuna i 9.120 eura, a potom zapucao na policajce koji su došli na intervenciju. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 13:24:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh