« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Hrvatska na zasjedanju NATO-a

Počeo summit NATO-a, Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

nato pristupanje

,

Hrvatska NATO

Radnom večerom za 28 predsjednika država i vlada zemalja članica NATO-a, na kojoj je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, počeo je u petak navečer u Baden Badenu summit Sjevernoatlantskog saveza, na kojemu Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica.

Hrvatska je, zajedno s Albanijom, članicom NATO-a postala dva dana prije 23. sastanka na vrhu NATO-a koji se održava u dvjema državama - Baden Badenu i Kehlu u Njemačkoj i s druge strane Rajne u Strasbourgu u Francuskoj.

Dobrodošlicu Hrvatskoj već je na predavanju mladima u Strasbourgu zaželio američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da će članstvo Hrvatske u NATO-u pridonijeti jačanju europske obrane i sigurnosti.

"Sjedinjene Američke Države snažno podupiru jačanje europske obrane i sigurnosti. I stoga smo zaželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji i veselimo se jačanju uloge Francuske u tijelima NATO-a", rekao je Obama.

Prije večere priređen je u Kurhausu u Baden Badenu kulturni program za sudionike sastanka. Domaćini, njemačka kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni Sarkozy i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer sa suprugom Jeannine pozdravili su i fotografirali se sa svakim uzvanikom pojedinačno.

Dobrodošlica novim članicama bit će priređena u subotu, na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća u Strasbourgu kad će Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koje su depozitar Washingtonskog ugovora, pozdraviti dvije nove članice i uručiti kopije ugovora predsjednicima i premijerima Hrvatske i Albanije, Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu te Bamiru Topiju i Saliju Berishi.

Uz 23. susret NATO-a, na kojemu se obilježava 60. obljetnica tog vojno-političkog saveza, vezano je nekoliko značajka: održava se odmah nakon najnovijeg kruga proširenja na dvije nove članice, prvi put na njemu sudjeluje novi američki predsjednik Barack Obama, Francuska se vraća u zapovjedna tijela iz kojih je istupila 1966., započet će izrada novog strateškog koncepta NATO-a, a mogao bi biti imenovan i novi glavni tajnik koji će naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera.

Među glavnim temama susreta su odnosi s Rusijom i nova američka strategija za Afganistan, zemlju u kojoj NATO sudjeluje u najvećoj misiji u svojoj povijesti.

Za sigurnost sudionika u sva tri mjesta u kojima se održava summit - Baden Badenu, Kehlu i Strasbourgu - brinu se snažne snage reda zbog očekivanih prosvjeda protiv NATO-a.

U petak je u Strasbourgu dan protekao mirno, ali je dan uoči sastanka policija zbog nasilja privela tristotinjak osoba. (hina/metro-portal)

 

03.04.2009. 21:23:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh