« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NESREĆA NA VRHU SVIJETA

Hrvatska liječnica pomagala unesrećenima na Himalaji

Članice Hrvatske ženske ekspedicije "Mt. Everest 2009." za dlaku su izbjegle lavinu.

(Darko Beljak/HGSS/CROPIX)
Više o

nesreća

,

alpinizam

,

lavina

,

Mt.Everest 2009

,

Lana Đonlagić

,

HGGS

,

Himalaja

,

ženska ekspedicija

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGGS) izvijestila je danas da je liječnica Lana Đonlagić, članica Hrvatske ženske ekspedicije "Mt. Everest 2009.", pokazala veliku požrtvovnost u pomaganju ozlijeđenima u jučerašnjoj lavini na Himalaji.

Ta lavina bila je uzrokovana ostatkom nekoliko stotina metara visokog ledenog bloka iz lavine koja se dogodila prije pet dana na području visećeg ledenjaka Ice Fall, gdje su se u tom trenutku nalazile i četiri članice hrvatske ekspedicije.

One su se bacile u zaklon ispod obližnjeg ledenog bloka, dok je preko njih protutnjala ledena bujica od čijeg su se zračnog udara zaštitile držeći se zajedno i pokrivši lice maramama kako se pod jakim zračnim pritiskom ne bi ugušile od snježne prašine.

Jučerašnja lavina, koja je došla do Baznog logora, odbacila je dvoje Austrijanaca i jednog Sherpu u obližnje pukotine u ledenjaku. Za Sherpom se još traga, a Austrijanci su prošli s ozljedama od udarca u led, te jedan od njih s težom hipotermijom. Sve hrvatske članice ekspedicije bile su tada u sigurnosti Baznog logora.

Kao jedina liječnica-penjač u spašavateljskoj skupini, Lana Đonlagić, Austrijancima je pružila hitnu medicinsku pomoć, a ovih dana je pomogla i jednom strancu doživio infarkt, te indijskom penjaču kojemu je puklo slijepo crijevo.

"Spašavatelji, voditelji ostalih ekspedicija i ostali liječnici izrazili su veliku zahvalu hrvatskoj liječnici na požrtvovnosti i stručnoj pomoći, ali i pokazanom znanju i sposobnosti", stoji u obavijesti HGSS-a.

Odlazak ekspedicije na završni uspon, koji je trebao početi sutra, odgođen je do daljnjeg zbog jakog vjetra. U sastavu Hrvatske ženske ekspedicije koja se zadnjih tjedana približava najvišem vrhu svijeta nalazi se pet članica i jedan član HGSS-a iz Zagreba, Splita i Zadra. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 14:40:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh