« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
BRAVO

Hrvatska je rekorder po broju transplantacija

Hrvatska je već godinama u samome svjetskom vrhu prema broju obavljenih transplantacija organa računajući broj donora na milijun stanovnika

Hrvatska je u svjetskom vrhu
Hrvatska je u svjetskom vrhu (Arhiva)
Više o

transplantacija

,

Eurotransplant

Brojke govore za sebe: Hrvatska ima rekordnu stopu darivanja sa 39,3 darivatelja na milijun stanovnika. To je povećanje za 13 posto u podacima za 2015. u odnosu na 2014. godinu. U Hrvatskoj je lani uspješno presađeno 399 organa, a ukupno se transplantacija organa povećala za 10 posto.

Sve se dodatno pojačalo članstvom u Eurotransplantu koje je omogućilo da pacijent iz Hrvatske može dobiti bubreg iz bilo koje članice Eurotransplanta, ali isto tako i donirani organ u Hrvatskoj može završiti u bilo kojoj drugoj zemlji članici.

Zakon o doniranju organa koji je na snazi u Hrvatskoj kaže kako je svaki građanin potencijalni donor organa nakon moždane smrti ukoliko se tome za života nije izričito protivio i ako u registru nedarovatelja pri Ministarstvu zdravstva nije pohranjena pismena izjava. Unatoč zakonu, obitelj se uvijek pita za dozvolu i njihova volja se uvijek poštuje.

03.12.2016. 09:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh