« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ETO ...

Hrvatska je 28. članica Europske unije

Kad se slegne vatromet, otčepe uši i izvjetri alkohol, vidjet ćemo što je ostalo osim smeća na gradskim ulicama

Evo nas tu smo, i što sad?
Evo nas tu smo, i što sad? (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

EU

,

članstvo u EU

Od ponoći je Hrvatska postala 28. članica EU. "Na nama je da pružimo zemljama regije ruku da i one uđu u europsku obitelj", poručio je premijer Zoran Milanović na velikoj svečanosti.

"Dragi prijatelji, okupljeni smo ovdje u povijesnoj noći, zahvaljujući vama, hrvatskom narodu. Vaša želja da pristupite EU i vaš naporan rad doveli su do ovog trenutka", rekao je na Trgu bana Josipa Jelačića predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Što reći na sve to? Ušli smo u nešto što ni samo nije sigurno što je, svakoga trena na rubu raspada i puno nelogičnosti, dubioza i čudesa. Ušli smo u tvorevinu u kojoj su neki jednakiji od drugih, u kojoj se naš glas jednostavno ne može čuti.

Isti Barroso je ponosno naglasio još jesenas kako će Europska komisija zaposliti 170 Hrvata, proglasivši i to povijesnim, da bi u nastavku rečenice dodao da u EU institucijama radi 55 tisuća ljudi. Postotak prilično jasno govori o hrvatskom mjestu i veseloj 28. zvjezdici na europskoj zastavi, bolje od svih političkih govorancija.

EU je garant ... čega? Stabilnosti sigurno nije, kad su neke od vodećih država u stalnoj panici od bankrota, poput Grčke, Španjolske, Portugala ... gospodarstava koja su za naše svemir.

S druge strane, tu su i baltičke zemlje, Bugarska, Rumunjska, pa i Slovenija, objektivno zemlje koje nisu ni po kojem logičnom kriteriju ušle u Uniju daleko prije nas, u vrijeme kad nije bilo krize i kad se moglo profitirati. 

Za sada je jedino sigurno da će Neven Mimica imati plaću od 20 tisuća eura neto mjesečno, a sve ostalo ćemo vidjeti nakon što prestane medijsko pumpanje euforije.

Jutros ste se probudili kao građani Europske unije, no kad dođete do bankomata tamo će i dalje biti nešto sitno kuna na računu, plaće će i dalje kasniti, unatoč svim zakonima EU tajkunerija će plaćati račune malim firmama nakon šest mjeseci ... 

Hoće li biti bolje ne ovisi o vama, nego o političarima. A da će se već negdje uhljebiti i nastaviti prodavati maglu, to se možemo okladiti bez problema.

01.07.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh