« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SVAĐE U SUSJEDSTVU

Hrvatska izjava o arbitraži nije usklađena sa slovenskim viđenjem stvari

"S Hrvatskom nije bila usklađena nikakva izjava, Slovenija nije dala privolu ni za jednu izjavu koja bi se odnosila na sadržaj arbitražnog sporazuma", navodi slovenski MVP

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

referendum

,

arbitraža

,

oporba

,

slovenija hrvatska

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je u ponedjeljak tvrdnje da je hrvatska jednostrana izjava uz arbitražni sporazum bila usklađena sa Slovenijom.

Službena Ljubljana reagirala je time na tvrdnje neformalne udruge "Zbor za republiku" koja podržava oporbene stranke u pozivu Slovencima da na referendumu 6. lipnja glasuju protiv potvrde arbitražnog sporazuma.

"S Hrvatskom nije bila usklađena nikakva izjava, Slovenija nije dala privolu ni za jednu izjavu koja bi se odnosila na sadržaj arbitražnog sporazuma. Jednostrana izjava koju je Hrvatska uključila u zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma neće imati nikakvih učinaka na arbitražni postupak", navelo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Zbor za republiku, neformalna udruga bliska oporbi, ustvrdila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da izjava koju je prihvatio Hrvatski sabor prilikom ratifikacije arbitražnog sporazuma, a govori da se arbitražni sporazum ne može tumačiti kao pristanak Hrvatske da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more, svjedoči da je takvo stajalište bilo usklađeno između slovenske i hrvatske strane.

Udruga također smatra da je predsjednik slovenske vlade Borut Pahor bio svjestan rizika arbitraže, koja Sloveniji po tvrdnjama udruge ne može donijeti teritorijalni izlaz do međunarodnih voda nego samo nesmetan prolaz.

Pahor je pak u ponedjeljak poslije podne nakon sjednice vlade rekao da jednostrana hrvatska izjava nema učinaka na budući rad arbitražnog suda i da on nije pristao da ona postane prilog arbitražnog sporazuma. "Jednostrana izjava nije postala prilog sporazuma i to je bitno, a sve je ostalo irelevantno. O jednostranoj izjavi nije se očitovalo ni švedsko predsjedništvo EU-a", rekao je Pahor. "Jednostrana izjava nije bila priložena u Stockholmu prilikom potpisivanja, a u procesu ratifikacije jednostrane izjave može dati bilo tko", dodao je Pahor. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 21:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh