« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
RADNI POSJET

Serge Brammertz u utorak dolazi u Hrvatsku

Nakon razgovora u Zagrebu Brammertz će Vijeću sigurnosti UN-a poslati pisano izvješće koje će usmeno predstaviti u New Yorku, najvjerojatnije 18. lipnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Hrvatska

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

seks lutke

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u utorak stiže u Hrvatsku gdje će sudjelovati ne regionalnom skupu te uoči redovita izvješća koje će u lipnju podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a razgovarati s visokim hrvatskim dužnosnicima o suradnji Hrvatske s haškim tužiteljstvom.

"Tužitelj će biti u Hrvatskoj od utorka do petka", rekla je glasnogovornica Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Olga Kavran, prenosi agencija AFP. "Razgovarat će s vladinim dužnosnicima o suradnji s Tribunalom", a to je "uobičajen radni posjet uoči izvješća Vijeću sigurnosti UN-a" koje će tužitelj podnijeti u drugoj polovici lipnja.

Brammertza će u utorak u Zagrebu primiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a točni termini sastanaka s drugim hrvatskim dužnosnicima još nisu potvrđeni. U četvrtak i petak Brammertz će sudjelovati na regionalnom sastanku državnih odvjetništava na Brijunima. Haško tužiteljstvo već dugo traži dostavu takozvanih topničkih dnevnika iz operacije "Oluja" iz 1995., a službeni Zagreb ističe da je predao sve dokumente koje posjeduje i da potupno surađuje sa sudom.

Nakon razgovora u Zagrebu Brammertz će Vijeću sigurnosti UN-a poslati pisano izvješće koje će usmeno predstaviti u New Yorku, najvjerojatnije 18. lipnja, u sklopu redovita polugodišnjeg izvješća o suradnji zemalja regije s ICTY-jem. Brammertzova ocjena hrvatske suradnje s haaškim tužiteljstvo bit će važna da bi Europska komisija dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 20:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh