« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ANGELA MERKEL:

Hrvatska i Slovenija moraju same riješiti probleme

Njemačka kancelarka istaknula je kako želi što skoriji završetak pregovora o pristupanju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Ivo Sanader

,

Angela Merkel

,

NATO

,

Njemačka

,

ulazak u EU

,

hrvatsko slovenska pitanja

,

hrvatski vojnici Afganistan

Njemačka želi da Hrvatska uskoro uđe u Europsku uniju i spremna je pomoći u uklanjanju zapreka na tom putu, ali će Hrvatska i Slovenija svoj granični spor morati riješiti bilateralno, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom u srijedu u Berlinu.

"Njemačka je spremna pomoći, ali će Hrvatska i Slovenija same morati riješiti probleme, među ostalim i tijekom idućih razgovora predsjednika vlada dviju zemalja", rekla je Merkel na konferenciji za tisak nakon razgovora u njezinu uredu.

Njemačka je kancelarka istaknula da Hrvatsku želi što prije vidjeti u Europskoj uniji, ali da odluku o tome donose zajednički sve zemlje EU-a.

"Naša je želja da se pregovori između Hrvatske i Europske unije završe što prije, ali uvjet za to je pristanak svih članica Unije. Slovenija je članica EU-a pa je slovenski pristanak jedini način da se završe pregovori", rekla je kancelarka.

Merkel je naglasila da pitanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om treba riješiti izravnim razgovorima slovenskih i hrvatskih predstavnika, a hoće li dvije zemlje prihvatiti posredničku pomoć, ovisi o njima samima.

Njemačka kancelarka ponovno je čestitala Hrvatskoj prijam u NATO i pozdravila ju kao "punopravna partnera". Napomenula je da je tijekom nedavna posjeta njemačkim postrojbama u Afganistanu ondje susrela i hrvatske vojnike koji "punopravno sudjeluju u postizanju mira".

"Naš cilj glasi: isto kao što je Hrvatska sada postala članicom NATO-a, isto tako bi Hrvatska trebala postati članicom EU-a" Angela Merkel Istaknula je da je sa Sanaderom razgovarala i o globalnim pitanjima, posebice o gospodarstvu i svjetskoj krizi.

Posebice je istaknula ulogu mnogobrojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i koji povezuju dvije zemlje.

Sanader je zahvalio Merkel na pozivu te je istaknuo tradicionalno dobre njemačko-hrvatske bilateralne odnose.

"Razgovarali smo o poboljšanju gospodarske suradnje, posebice u energetici", rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je i važnost hrvatske zajednice u učvršćenju hrvatsko-njemačkih odnosa. Nekoliko stotina tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj jamstvo su trajna i duboka prijateljstva između dvaju naroda", reko je Sanader.

Nakon susreta s Angelom Merkel predsjednik hrvatske vlade položio je i vijenac na spomenik Marku Maruliću u berlinskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorfu, koja je partner sa Splitom, te se susreo i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 21:44:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh