« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Hrvatska će biti odgovorna saveznica NATO-a

Grabar-Kitarović o odnosima Hrvatska-SAD i suradnji u borbi protiv terorizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

EU

,

NATO

,

UN

,

HSPI

,

Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatsko-američki odnosi dostigli su razinu "istinskog partnerstva" i najbolji su od osamostaljenja Hrvatske, ocijenila je hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović na predavanju o ulozi Hrvatske u međunarodnoj protuterorističkoj suradnji i odnosima sa Sjedinjenim Državama, koje je u utorak održala na Institutu za politiku domovinske sigurnosti (HSPI) u Washingtonu.

SAD i Hrvatska često se konzultiraju o stanju u regiji i o susjednim zemljama, kazala je veleposlanica Grabar-Kitarović, ističući kako Hrvatska smatra SAD istinskim partnerom i vjeruje u potrebu daljnjeg američkog angažmana u regiji, te daljnju potporu integraciji regije u NATO i Europsku uniju.

Na pitanje domaćina okruglog stola Franka Cilluffa s instituta HSPI, o tome kojih bi pet poruka uputila budućem predsjedniku SAD-a s aspekta daljnjeg razvoja američko-hrvatskih odnosa, Grabar-Kitarović je kazala kako je prvi prioritet "nastavak angažmana SAD-a u jugoistočnoj Europi i pružanja podrške svim zemljama u regiji, ne samo Hrvatskoj, za reforme, dobrosusjedske odnose i integraciju u NATO i Europsku uniju".

Također je istaknula potrebu "češćih međudržavnih posjeta i razmjene" između SAD-a i Hrvatske, ističući primjer iznimno uspješnog posjeta predsjednika Georgea W. Busha Zagrebu ovoga proljeća.

Jačanje transatlantskog partnerstva, suradnju na energetskoj sigurnosti te jačanje sustava UN-a i mirovnih operacija, također je uvrstila među proritete.

Grabar-Kitarović u svom je predavanju naglasila aspekt suradnje Hrvatske i SAD-a u borbi protiv globalnog terorizma, od sudjelovanja RH u misiji ISAF-a u Afganistanu, preko suradnje u Protuterorističkoj komisiji Vijeća sigurnosti UN, do jačanje kontrole granica, zajedničkih vježbi na Jadranu za spriječavanje krijumčarenja oružja i drugih aktivnosti u regiji.

Veleposlanica je opisala hrvatski anagžman na sprečavanju i suzbijanju terorizma, od rada policije, carinske službe, jačanja granične sigurnosti, suradnje s Interpolom, do predsjedavanja protuterorističkim tijelima u Vijeću sigurnosti UN i Vijeću Europe.

Naglasila je da Hrvatska u svom angažmanu protiv terorizma slijedi protuterorističku strategiju UN-a, koja, uz ostalo, uključuje i uklanjanje korijena terorizma, stvaranje pravnog okvira za njegovo suzbijanje, kao i promicanje ljudskih prava.

Posebno je istaknula važnost jačanja kontrole granica u regiji zbog izloženosti jugoistoka Europe trgovini oružjem, ljudima i drogom, te važnu ulogu regionalne inicijative SEECP-a na tom području.

Istaknula je i hrvatsko sudjelovanje u 15-ak mirovnih misija UN-a, a posebno nedavni odlazak 95 pripadnika HV-a u promatračku misiju UNDOF-a na Golan.

Hrvatska je u Afganistanu prisutna u tri regije s vojnom policijom, instruktorima afganistanske vojske i policije, s obavještajnim djelatnicima i sanitetskim osobljem, kazala je Grabar-Kitarović, te dodala da će se hrvatski angažman proširiti i s preuzimanjem jednog od regionalnih timova za obnovu Afganistana.

"To pokazuje da će Hrvatska biti odgovorna saveznica NATO-a koja reagira na sigurnosne izazove na samo u susjedstvu već i globalno", istaknula je Grabar-Kiratović, dodajući kako je "za Hrvatsku Afganistan dugoročna obveza" te da će Hrvatska ostati uz svoje saveznike i afganistanski narod.

Ocijenila je, među ostalim, kako je izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a bio konačni dokaz da je Hrvatska od primatelja postala pružatelj sigurnosti i pomoći, navodeći za primjer oko 28 milijuna dolara izdvojenih iz proračuna za civilne projekte u Afganistanu. (HINA)

18.09.2008. 11:03:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh