« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Riješeno pitanje čelnika izraelske Kadime

Livni nakon pobjede kreće u pregovore o koaliciji

Tzipi Livni, nova predsjednica Kadime
Tzipi Livni, nova predsjednica Kadime (AFP)
Više o

Izrael

,

Ehud Olmert

,

Tzipi Livni

,

Kadima

,

Shaul Mofaz

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni tijesno je pobijedila na izborima za novog čelnika vladajuće stranke Kadime i najavila da će odmah početi raditi na formiranju nove koalicije s kojom će naslijediti skandalima pogođenog Ehuda Olmerta na mjestu premijera.

Nakon što su prebrojani svi listići Livni je osvojila 43.1 posto glasova, a ministar prometa, bivši general, Shaul Mofaz 42 posto, odnosno svega 431 glas manje.

Premda su prvotno iz tabora poraženog zaprijetili ulaganjem zahtjeva za ponovno prebrojavanje svih glasova, vojni radio je kasnije prenio izjave Mofazovih pomoćnika da će Mofaz prihvatiti rezultat.

Mofaz je rano ujutro telefonom čestitao Livni na pobjedi, izvijestila je radio postaja. Dvojica drugih kandidata u utrci, ministar unutarnjih poslova Meir Sheetrit i ministar javne sigurnosti Avi Dichter osvojili su 8.5, odnosno 6 posto glasova.

Izlazne ankete triju izraelskih televizija su neposredno nakon završetka glasovanja predviđale pobjedu Livni od desetak posto. Konačni rezultat prebrojavanja donio je olakšanje 50-godišnjoj odvjetnici koja je svojim pristalicama satima ranije objavila pobjedu.

"Pobijedili su dobri momci", rekla je Livni, koja je nekada radila i za izraelsku obavještajnu službu Mosad, svojim pristašama u Kadimi.

"Nacionalna zadaća je brzo ostvariti stabilnost", rekla je Livni novinarima u zoru pred svojom kućom u Tel Avivu nakon što su objavljeni rezultati glasovanja. "Na razini izraelske vlade moramo se nositi sa složenim prijetnjama".

Ona nije izravno spomenula mirovne pregovore koje vodi s Palestincima u posljednjih godinu dana. Glavni palestinski pregovarač Ahmed Korei pozdravio je izbor Tzipi Livni rekavši kako vjeruje da će ona "nastaviti mirovne poteze s nama".

Suočena s vjerojatno složenim razgovorima s potencijalnim partnerima, Livni je rekla: "Sutra ću početi susrete s predstavnicima skupina kako bi brzo stvorili koaliciju koja se može nositi sa svim izazovima koji su pred nama".

Olmert će vladu o svojoj ostavci obavijestiti u nedjelju a onda mora ići izraelskom predsjedniku kako bi službeno podnio ostavku i započeo proces tranzicije, rekao je Olmertov glasnogovornik Mark Regev.

Olmert je, međutim, najavio da će ostati na čelu vlade kao obnašatelj premijerske dužnosti dok Livni ne stvori koalicijsku vladu.

Taj proces uključuje dogovore s ambicioznim čelnikom laburističke stranke Ehudom Barakom na ljevici i utjecajnim židovskim vjerskim strankama na desnici te bi mogao trajati tjednima ili mjesecima.

Mnogi vjeruju da bi moglo doći i do prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima bi, kako pokazuju ispitivanja javnog mišljenja, pobijedila desna stranka Likud Benjamina Natanyahua. (HINA)

18.09.2008. 11:23:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh