« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POZITIVAN TREND

Hrvatska bi mogla imati više od 1000 djece rođene medicinskom oplodnjom

Tijekom sedam mjeseci provedbe novog Zakona o medicinskoj oplodnji ostvareno je iz tzv. svježeg embriotransfera 599 trudnoća ili 21 trudnoća više nego po starom zakonu

(Siniša Kosić/Cropix)
Više o

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

trudnoća

Iz odmrznutih jajnih stanica zatrudnjeno osam žena, navode podaci Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju koje je pratilo provedbu zakona.

Uspješnost svježeg embriotransfera tako je porasla sa 29,3 na 30,5 posto, dok uspješnost oplodnje iz odmrznute jajne stanice iznosi 24 posto, podaci su izneseni tijekom Prvog hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji koji je završio sinoć na Plitivicama.

Povjerenstvo, u kojemu su bili Velimir Šimunić, Krunoslav Kuna i Dejan Ljiljak, zaključilo je da su rezultati tzv. in vitro fertilizacije prije i poslije novog zakona podjednaki iako samo pet od 12 centara primjenuje sve metode medicinske oplodnje.

Rezultati bi, ocijenjeno je, bili bolji da dva velika i uspješna IVF centra - Sv. Duh i Klinika Vuk Vrhovec, u proteklih sedam mjeseci nisu imali pauzu u radu, kao i da se zamrzava više jajnih stanicu od sadašnjih sedam posto.

Podaci o uspješnosti medicinske oplodnje u nas tako su usporedivi su s centrima u Njemačkoj (29 posto), Austriji (32 posto), Italiji (30 posto) ili primjerice Mariboru (39 posto), no Povjerenstvo ističe da u nas još uvijek postoje velike razlike u kvaliteti IVF-a jer svi centri ne primjenjuju raspoložive postupke medicinske oplodnje.

Ipak, nakon što je Ministarstvo zdravstva u medicinsku oplodnju u protekloj godini uložilo sedam milijuna eura, centri su dobro opremljeni a stručnjaci su prošli višestruku edukaciju.

Povjerenstvo smatra da bi Hrvatska, ako se nastavi sadašnji trend, prvi put u povijesti mogla imati više od 1000 rođene djece medicinskom oplodnjom, čime bi se svrstali u visoke europske standarde što, ističu, nije bio slučaj u posljednjih 10-ak godina. (hina/metro-portal)

16.05.2010. 15:37:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh