« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JOSIPOVIĆ O KORUPCIJI

Hrvatska anomalija jest naše pravosuđe

Predsjednik Republike ustvrdio je kako je korupcija jedan od najozbiljnijih problema s kojima se Hrvatska inače susreće, ali i na putu u Europsku uniju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelic / CROPIX )
Više o

korupcija

,

pravosuđe

,

Ivo Josipović

Ujedno, kako je rekao, rješavanje korupcije, odnosno njena kontrola je i dio uvjeta koje Hrvatska ima vezano uz 23. poglavlje. "Ono što je dobro jest činjenica da je ovaj problem osvješten jer ljudi zaista žele da se Hrvatska riješi korupcije" - kazao je Josipović u jednosatnom predavanju na skupu pod nazivom "Mediji i zdravlje: korupcija, istina i percepcija".

Dodao je kako ne samo akcijski plan koji je usvojen te program borbe protiv korupcije koji je sačinjen na državnoj razini, već i ovakve liječničke inicijative, znače puno u formiranju svijesti kod građana protiv korupcije.

Po njegovim riječima po strukturi indeks korupcije koji redovito provodi Transparency international pokazuje kako slika korupcije u Hrvatskoj je gotovo slična ili ista onoj kakve je u drugim zemljama a po pravilu je politika isturena kao ona koja najviše participra u korupciji, zatim zdravstvo i obrazovanje.

"Ono što je anomalija kod nas je pravosuđe koje kotira vrlo visoko, a trebao bi biti jamac povjerenja i sigurnosti. Međutim, osobno vjerujem u jačanje povjerenja u pravosuđe jer smatram da postoji dovoljno snage za afirmacijom dobrih kadrova i prakse", naglasio je predsjednik Josipović dodavši kako je i to pokazatelj kako Hrvatska ipak kreće kvalitetnim putem.

Naime, smatra on, uvedeno je puno dobrih mjera od tzv. uskočke vertikale do promjena u kaznenom zakonodavstvu, a osim što je donesen i novi zakon o kaznenom postupku, počele su se na drugi način primjenjivati i neke postojeće odredbe.

Po riječima predsjednika Josipovića od iznimne je važnosti da se razvije praksa sprječavanja sukoba interesa jer su radi o cijelom setu mjera koje bi trebale služiti represiji ali i prevenciji korupcije.

"Otkrivanje korupcije traži specifičan pristup. Naime, za razliku od nekih drugih oblika kriminala koji se događaju pred ljudima, korupcija se najčešće događa u četiri oka i zato je nije lako dokazati te iz tog razloga postoje tzv. posebne mjere u sklopu kojih treba razvijati dobru praksu koja će efikasno biti u službi suzbijanja korupcije ali koja neće neosnovano narušavati privatnost i ljudska prava", zaključio je predsjednik Ivo Josipović. U tom pogledu, smatra on, od iznimne je važnosti i povjerenje građana u državne institucije i pravomoćne osuđujuće presude, što je, kako je rekao, "jedini lijek u borbi protiv korupcije".

"Nema Europske unije bez prave borbe protiv korupcije" - poručio je Josipović. Prije svog predavanja predsjednik Josipović sastao se s načelnikom općine Grožnjan Rinom Dunišem te vijećnicima općinskog vijeća Grožnjana. (hina/metro-portal)

27.06.2010. 15:21:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh