« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
JAZ IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA

Hrvatska 50. u svijetu u ravnosti spolova

Svjetski ekonomski forum je u svojem izvješću o "Jazu između spolova" pozicionirao Hrvatsku na 50. mjesto svoje tablice o ravnopravnosti muškaraca i žena u 2011. godini

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

muškarci i žene

,

ravnopravnost spolova

,

Svjetski ekonomski forum

,

Jaz između spolova

Svake godine Svjetski ekonomski forum, globalna neprofitna organizacija koja okuplja poslovne ljude, intelektualce, političare i novinare iz cijelog svijeta, izdaje izvješće o ravnopravnosti muškaraca i žena u 135 država, pa tako i o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj.

Rangiranje se vrši tako što se ocjenjuju četiri ključna područja: sudjelovanje u ekonomiji i mogućnosti, uključujući razliku u visini plaće između muškaraca i žena, te postotak zaposlenih žena i na kojoj se stepenici hijerarhije nalaze. Mjeri se obrazovanje, također i pristup svim segmentima školovanja, zdravlje, očekivani životni vijek i stopa mortaliteta te politička aktivnost, odnosno zastupljenost prilikom donošenja odluka.

Ocjena se protežu od 0 za potpunu nejednakost do 1 što je apsolutna jednakost i ravnopravnost, a rezultati se računaju uzimanjem prosjeka 14 različitih omjera koji se temelje na jednom od četiri ključna područja. Pod omjere se, između ostalog, gledalo odnos između muške i ženske pismenosti visine plaće za isti posao, udio žena naspram muškaraca u zakonodavstvu i na visokim dužnosničkim pozicijama, te koliko je žena ili muškaraca u proteklih 50 godina vodilo državu.

Hrvatska je u 2011. pozicionirana na 50. mjestu liste ravnopravnosti spolova s rezultatom od 0.7006, što je napredak od tri pozicije u odnosu na 2010. godinu kada smo bili 53. Najgori rang je bila 54. pozicija 2009., a najbolje 16. mjesto ostvareno je u 2007. i 2008. godini.

Najboljih deset zemlja u svijetu za rad i život žena su: Island, Norveška, Finska, Švedska, Irska, Novi Zeland, Danska, Filipini, Lesoto i Švicarska.

Zemlje koje su na samom dnu liste i u kojima je najgore biti žena su: Nepal, Oman, Benin, Maroko, Obala Bjelokosti, Sudijska Arabija, Mali, Pakistan, Čad, Jemen (rangirane su od "najboljih" prema najgorima).    

03.01.2012. 18:50:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh