« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SNOVI?

Hrvati žele stalan posao i napredovanje

Što bi Hrvati željeli na poslovnom planu u ovoj godini? Vjerovali ili ne, samo 5 posto želi se educirati ili prekvalificirati, što je definitivno čudno za zemlju s tolikim brojem nezaposlenih

Sve 5? Teško, barem u Hrvatskoj
Sve 5? Teško, barem u Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

posao

,

traženje posla

,

novi posao

Novogodišnje želje su iza nas, a dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz karijeru. Na što će se fokusirati građani koji žele promjene upravo u tom području MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1600 ispitanika.

Najviše ispitanika (42%) u novoj će se godini fokusirati na traženje stalnog posla. To su ispitanici koji rade na način da im poduzeće produljuje ugovor za rad na određeno vrijeme ili oni koji su nezaposleni te u potrazi za poslom.

„Nakon tri godine rada u domaćoj tvrtki, nadajući se ugovoru na neodređeno, dobila sam otkaz te sam trenutno na burzi u potrazi za poslom", kaže jedna ispitanica.

Zanimljivo, na drugom su mjestu ispitanici (27%) koji će se ove godine fokusirati na traženje novog posla. To su ispitanici koji nisu zadovoljni trenutnim poslom i/ili plaćom te oni koji se žele osamostaliti i pokrenuti vlastiti posao.

„Ako sve bude uredu vlastita firma bi se trebala otvoriti. Ne mogu dočekati", priznaje jedan od ispitanika.

Posao u inozemstvu ove će godine pokušati pronaći 22% ispitanika, uglavnom u Njemačkoj i Švedskoj.

„U Hrvatskoj je preskupo raditi, država ti uzima skoro polovicu plaće", objašnjava svoju odluku jedan od ispitanika.

Edukaciji, prekvalifikaciji ili napredovanju na poslu posvetit će se 5% ispitanika, koji su uglavnom zadovoljni svojim radnim mjestom ili su nedavno dobili (novi) posao.

Na traženje privremenog/sezonskog posla tijekom u 2016. fokusirat će se 4% ispitanika. Neki od poslova koji ove ispitanike zanimaju su branje lavande i posao pomoćnog kuhara. Neki od njih su umirovljenici koji žele raditi, a ima i učenika koji ističu kako mi je ovo prilika da zarade džeparac.  

14.01.2016. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh