« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
EH, DA ...

Kreditni rejting nam je i dalje - jad i bijeda

Agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', ostavivši negativne izglede

Jad & bijeda hrvatskog gospodarstva
Jad & bijeda hrvatskog gospodarstva (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

kreditni rejting

,

Standard & Poor's

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', ostavivši negativne izglede zbog slabih javnih financija i jer još nije započelo planiranje reformi.

Kako se ističe u priopćenju S&P-a, 6-godišnja recesija u Hrvatskoj je okončana, no gospodarski rast u 2016. bit će relativno slab i uglavnom ovisiti o vanjskim faktorima.

Istodobno, javne financije i dalje su slabe, a planiranje reformi još nije započelo jer vlada još nije uspostavljena nakon izbora u studenome 2015.

"I dalje smo zabrinuti oko hrvatskih javnih financija jer deficit još nije suzbijen, a dug opće države promatran kao udjel u BDP-u nastavlja rasti. Nakon parlamentarnih izbora u studenom 2015., uslijedilo je razdoblje neizvjesnosti, s obzirom da niti HDZ niti SDP nisu mogli osigurati većinu; a pojavila se treća strana - MOST. Nestranački premijer Tihomir Orešković dobio je zadatak da formira novu vladu. I dok nova vlada poprima obličje, smatramo da će ključni faktori biti njezini reformski prioriteti i brzina njihove realizacije", navode analitičari S&P-ja.

16.01.2016. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh