« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
1500 LJUDI

Hrvati u Münchenu prosvjedovali protiv presuda generalima

Na glavnom gradskom trgu u Münchenu okupilo se preko 1500 Hrvata nezadovoljnih presudama Gotovini i Markaču

Haag
Haag (Youtube)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

München

,

haaške presude

,

presude generalima

Na glavnom gradskom trgu Odeonsplatz u Münchenu okupilo se više od 1500 Hrvata koji su izrazili nezadovoljstvo presudama Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prenosi Hina. Prosvjedni skup protekao je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi, uz izvođenje hrvatske i njemačke himne, te minutu šutnje za sve žrtve Domovinskog rata.

Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Mijo Marić u svom je govoru ukazao na apsurd da se general Gotovina nalazi u pritvoru istoga suda kao i nedavno uhićeni Ratko Mladić, odgovoran za desetke tisuća pobijenih, mučenih i silovanih.

U oslobodilačkoj akciji pod zapovjedništvom Gotovine stradao je samo jedan civil, rekao je Marić te naglasio da Hrvati oštro odbijaju konstatacije suda u Den Haagu.

Michaela Koller, aktivistica za ljudska prava, naglasila je potrebu procesuiranja svih ratnih zločina ali i razlikovanje između agresora i žrtve, čiji je teritorij bio okupiran. Istakla je da je Hrvatska bila vrlo kooperativna prema ICTY očekujući da će povijesna istina izaći na vidjelo, te da su Hrvati sada razočarani.

Zvonimir Šeparović, bivši ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa RH, rekao je u svom govoru, da je presuda Hrvatima "površna, nezakonita i neprihvatljiva".

Ocijenivši da je Hrvatska opet ugrožena, Šeparović se založio da se RH obrati Vijeću sigurnosti UN-a, kako bi ono preispitalo ulogu ICTY-a, jer taj sud, po njemu, radi protiv međunarodnog prava.

Marko Miljanić, pukovnik HV-a i bivši zapovjednik obrane Škabrnje, kritizirao je činjenicu da ratni zločini u Hrvatskoj, a posebno pokolj u Škabrnji, nisu obuhvaćeni haaškom optužnicom protiv Ratka Mladića.

Akademik Josip Pečarić pozvao je Hrvate da se bore protiv zla, a Haaški sud je nazvao rasističkim. Hrvatskoj je, po njegovim riječima, presuđeno jer je Gotovina spasio živote tisuće Bošnjaka, kada je u operaciji Oluja razbijena srpska opsada Bihaća kojem je prijetila sudbina Srebrenice. Citirao je i riječi pape Benedikta XVI. prigodom nedavnog posjeta, kada je rekao da Hrvati imaju posebnu misiju u EU, te da su "narod nade".

12.06.2011. 09:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh