« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ZAPOŠLJAVANJE

Hrvati sve više prepoznaju važnost znanja stranih jezika

Istraživanje portala posao.hr pokazalo je da čak 80 posto ispitanika smatra da je znanje stranih jezika važnije od radnog iskustva

strani jezici posao
strani jezici posao (Shutterstock)
Više o

strani jezici

,

posao

,

zapošljavanje

,

posao.hr

,

optimalan unos kalorija

,

hiperinzulinemija

Istraživanje koje je proveo portal www.posao.hr pod pokroviteljstvom jezičnog centra Berlitz pokazalo je da 75 posto ispitanika smatra kako je poznavanje stranih jezika presudno u pronalaženju radnog mjesta te da je potrebno govoriti više jezika, a ne samo engleski.

Njih 32 posto bilo je odbijeno na razgovoru za posao zbog nepoznavanja stranog jezika, dok ih je pet posto zbog toga izgubilo radno mjesto. 45 posto ispitanika izjavilo je kako je poznavanje stranog jezika važno za radno mjesto koje trenutno obavljaju, a njih čak 80 posto smatra kako je znanje stranih jezika u nekim profesijama važnije od radnog iskustva.

Četvrtina ispitanika pak našla se u neugodnoj situaciji na radnome mjestu zbog nepoznavanja stranog jezika. Najviše neugodnosti zbog nepoznavanja stranih jezika imali su djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu u komunikaciji s inozemnim turistima. Najčešći problem za osobe zaposlene u stranim tvrtkama predstavlja nerazumijevanje poslovne dokumentacije i sporazumijevanje s poslodavcima koji ne govore hrvatski jezik. Dodatne probleme predstavlja korespodencija s inozemnim partnerima, kao i poslovanje putem interneta.

>> Japanci izmislili naočale koje prevode strane jezike

Istraživanje je pokazalo da se zbog sve češće suradnje s inozemnim partnerima i rada u stranim tvrtkama traži znanje više od jednog stranog jezika. Ispitanici su također istaknuli kako je znanje stranih jezika važnije od radnog iskustva te da su zainteresirani za njihovo učenje ukoliko bi im tvrtka u kojoj rade to omogućila.

>> Djeca još prije rođenja uče razlikovati jezike

Čak 97 posto ispitanika izjavilo je da govori neki strani jezik iako ih 50 posto nikada nije pohađalo školu stranih jezika. Poznavanje engleskog jezika je najzastupljenije - govori ga čak 54 posto ispitanika. Slijedi njemački s 20 posto te talijanski s devet posto.

Velika većina je zainteresirana za učenje stranih jezika, njih čak 98 posto. No, mnogi od njih ipak ne uče strane jezike, većinom zbog toga što si to ne mogu priuštiti (60 posto) ili nemaju dovoljno vremena (20 posto). Samo 12 posto ispitanika navelo je kako im tvrtke u kojima su zaposleni organiziraju učenje stranih jezika, a 90 posto je zainteresirano upravo za takav oblik učenja jezika. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 13:46:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh