« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ĐURĐA ADLEŠIČ:

Internet i klađenje u Hrvatskoj registrirani kao ovisnosti

POGLEDAJTE VIDEO - Potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič predstavila je i program prevencije alkoholizma kod mladih ''Cuga je tuga"

Đurđa Adlešič ovisnosti
Đurđa Adlešič ovisnosti (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Đurđa Adlešič

,

klađenje

,

alkoholizam

,

ovisnici

,

Dubravko Klarić

,

Lionsgate

,

Tim Berners Lee

,

Evans Wadongo

''Organizacijska struktura programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade provodit će se i na županijskoj razini, a nove ovisnosti su internet i klađenje, rekla je potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Đurđa Adlešič te dodala kako su roditelji ključni za prevenciju.

Đurđa Adlešič sastala se danas s predsjednicima županijskih Povjerenstava za suzbijanje zlouporabe droga i naglasila da je izražen veliki interes za programe Vlade u prevenciji zlouporabe opojnih droga. 

Istaknula je i zanimljiv program ''Cuga je tuga" - program prevencije alkoholizma kod mladih koji kreće ovoga ljeta tijekom praznika.

Adlešič je navela statističke pokazatelje koji govore da je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo do kraja prošle godine evidentirano ukupno 29.120 osoba liječenih zbog zlouporaba opojnih droga, što predstavlja povećanje od 6,2 posto u odnosu na 2008.

Tijekom 2009. na liječenju su bile 7.733 osobe što predstavlja lagani rast od tri posto u odnosu na preklani. Podaci govore i da je udio novih liječenih ovisnika pao za 13,9 posto. Najveći broj liječnih na 100 tisuća stanovnika je u Istarskoj županiji, njih 573, a slijede Zadarska s 517 i Grad Zagreb s 421 osobom.

Podaci govore da je prosječna dob prvog uzimanja droga 16 godina, prosječna dob prvog uzimanja heroina 20,3 godine, a prosječna dob intravenoznog uzimanja heroina 21, 2 godine. Tijekom 2009. broj smrti zbog predoziranja se smanjio u odnosu na 2008. te je lani umrlo 89 osoba što predstavlja pad od 23, 3 posto.

Predstojnik vladinog Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga Dubravko Klarić je izjavio kako se u zadnje vrijeme smrtnost ovisnika smanjila, te će se napraviti i nova zakonska regulativa što se tiče zloupotrebe droga. (hina/Infopunkt/metro-portal)

23.06.2010. 14:31:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh