« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Hrvati su vjernici, ali ...

Hrvatska je osma zemlja s najmanjim brojem ateista u Europi. Čak 69 posto Hrvata vjeruje u Boga, a 22 posto vjeruje u 'višu silu'.

Ateista je u Hrvatskoj 7 posto
Ateista je u Hrvatskoj 7 posto (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

vjera u Boga

,

ateisti

Vjera je Hrvatskoj prilično važna stvar, iako ne baš toliko koliko inače govore podaci iz popisa stanovništva - tamo imamo preko 90 posto katolika, dok u istraživanju koje ovdje navodimo 69 posto Hrvata vjeruje u Boga, a još 22 u višu silu ...

Podaci istraživanja koje je provela Europska komisija govore kako u Francuskoj živi najviše ateista, a u Rumunjskoj gdje 92 posto ljudi vjeruje u Boga, ih je najmanje (1 posto).

Naime, u Francuskoj 40 posto stanovnika ne vjeruje u nikakva nadnaravna bića, Boga ili višu silu. Na Malti i u Turskoj čak 94 posto njih vjeruje isključivo u Boga, dok je u Češkoj taj postotak najmanji - samo 16 posto.

Najnesigurniji su u Luksemburgu gdje se njih osam posto izjasnilo da ne znaju šta da vjeruju.

Što se tiče naših susjeda, Slovenci su se smjestili visoko na ljestvicu ateista, gdje se uglavnom nalaze sjeverne zemlje. Od 32 države, oni su na 9. mjestu: samo ih 32 posto vjeruje u Boga, nešto više (36%) u višu silu, a 26 posto je ateista.

Mađarska je na 14. mjestu, a Italija se nalazi jedno mjesto ispod Hrvatske

21.09.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh