Hren trebamo jesti stalno, evo i zašto
Sadrži vitamin C, kalij, kalcij, magnezij i fosfor kao i vitamine iz B skupine, te se smatra zaštitnikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti
Hren je jedan od plodova prirode koji je često prilično zanemaren - sjetimo ga se oko blagdana kad nam izvanredno dopunjava pečenja i francusku salatu, dok ga ostatak godine uglavnom ignoriramo.
No, to je potpuno nezasluženo jer se zapravo radi o pravoj riznici zdravlja, pa evo 7 glavnih karakteristika hrena koje će vas sigurno potaknuti da ga koristite puno više nego do sada.
Antibiotik - snažan prirodni antibiotik koji sprječava razmnožavanje bakterija
Bol - naribajte hren, stavite ga u gazu i položite na mjesta koja vas bole - od ukočenih mišića preko reumatske boli do glavobolje
Detoksikacija - potiče čišćenje jetre i izbacivanje štetnih tvari iz organizma
Dišni putevi - glikozid sinigirin zaslužan je za sjajno otvaranje sinusa što ga čini idealnim za inhalaciju
Imunitet - hren prirodno snaži imunitet svojim glavnim sastojcima: vitaminima B i C, fosforom, kalijem, kalcijem i magnezijem.
Probava - olakšava i stabilizira probavu te potiče rad crijeva, što je idealno kad se natrpavate masnim i slanim namirnicama
Srce - hren potiče cirkulaciju, pa je sjajan saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Ipak, uz sve navedeno, ne pretjerujte - njegove aktivne tvari izuzetno su snažne i mogu izazvati povraćanje i proljev ako ga konzumirate u prevelikim količinama.
Novi komentar