« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
EH, DA ...

Zašto ne treba piti kavu na prazan želudac

Iako kava sadrži razne antioksidanse, njezine zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac

Prije prve kave ipak nešto pojedite
Prije prve kave ipak nešto pojedite (Shutterstock)
Više o

kava

,

jutarnja kava

,

prazan želudac

Kava je omiljeni napitak u našim krajevima, osobito ujutro kad započinjemo dan koji mnogi ne mogu zamisliti bez prve šalice crnog napitka. No, jednako tako dobar broj ljudi prvo stavlja u usta kavu... iako znaju da to nije dobro.

Zašto? Jednostavno, sastav kave je takav da to nije dobro za nas i pijenjem kave na prazan želudac u potpunosti poništavamo sve njene dobre strane, uključujući i antioksidanse.

Što se zapravo u tim trenucima događa u našem tijelu*

Diže se razina želučane kiseline - kava na prazan želudac potiče izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što podiže rizik za nastanag čira, sindroma iritabilnog crijeva, želučanog refluksa i kroničnog gastritisa.

Povećava se rizik od raka - takav način konzumacije kave remeti probavu, što nerijetko dovodi do otežane apsorpcije proteina pa ste naduti ili možete dobiti upalu crijeva, povećavajući na taj način rizik za razvoj raka debelog crijeva.

Tjeskoba - kava i inače diže razinu kortizola, hormona stresa u tijelu, a taj je učinak višestruko uvećan kad se kava pije na prazan želudac.

Niže razine hormona - kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je zaslužan za osjećaj sreće i zadovoljstva, a njegov nedostatak je glavni uzrok depresije i raznih mentalnih bolesti.

Sve u svemu, kava da, ali ne natašte!

17.04.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh