« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Hrana vas može baciti u depresiju

Obratite pažnju na ono što vam je u tanjuru: određene prehrambene navike uvelike utječu na razvoj depresije, a Znanstvenici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u namirnicama igraju značajnu ulogu

Pazite što jedete
Pazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

depresija

Prema studiji koja je nedavno objavljena na portalu EurekaAlert, a koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu, na pojavu depresije uvelike utječu prehrambene navike osobe.

Nije novost da nutritivno siromašna prehrana škodi tijelu, no sada se pokazalo da ima i veliki negativan utjecajna psihu

Rezultati istraživanja su pokazali da žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije.

Rizik se dodatno povećava kod muškaraca koji u organizam unose previše masnoća, a premalo omega-3 masnih kiselina. 

Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije, no i dalje ostaje nerazjašnjena točna veza između depresije i prehrambenih namirnica.

Znanstvenici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u voću i povrću igraju ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja

Također, primjećuju kako hranjivi sastojci - posebno određeni vitamini i minerali - koji se nalaze u povrću i voću, snižavaju koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), biomarkera za upale koja je povezana s depresijom.

Razni minerali i vitamini (npr. magnezij, cink, selen) prisutni u voću i povrću mogu smanjiti koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi.

"Povećan unos omega-3 masnih kiselina može utjecati na stanične membrane središnjeg živčanog sustava i sastav fosfolipida, što može promijeniti strukturu i funkciju  proteina te utjecati na neurotransmisiju serotonina i dopamina", stoji u zaključku studije.

Na depresiju, osim prehrane utječu i drugi čimbenici poput društvenog faktora (pokazalo se da su imigrantice bile depresivnije od žena rođenih u Kanadi, gdje je provedena studija) te zdravstvenog stanja - kronični bolovi i bolest značajan su faktor kada govorimo o riziku za razvoj  depresije. 

Želite li poboljšati raspoloženje i umanjiti rizik za razvoj depresije u svoju svakodnevicu uvedite tjelovježbu jer potiče lučenje hormona sreće oksiticina i endorfina te jača imunitete čime prevenira bolesti. 

04.08.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.08.2020. 11:30
    voće ne može potiče na dobro raspolozenje:)))))pogotovi banana jagoda malina borovnica
  2. avatar
    Cranberry
    05.08.2020. 07:52
    Ja isto mislim pusa najdrazi :****
  3. avatar
    armando
    05.08.2020. 10:28
    da bas slatko tropsko voć
    e kisssssssssssssss najdraza:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh