« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
WOW!

Hrana uklanja bol u mišićima kao i lijekovi

Trening može biti prilično naporan, a najgore je kad nas nakon njega zamole mišići... no, ne morate piti lijekove, banane će to učinkovito riješiti

Banana rješava probleme
Banana rješava probleme (Arhiva)
Više o

banane

,

upala mišića

Naporan trening može imati velike koristi za organizam, no jednako tako može završiti bolovima u mišićima, ne baš tako popularnim muskulfiberom. Uz to, jake upale mišića mogu nas dovesti do situacije da ne možemo normalno funkcionirati.

U tim trenucima najlakše je popiti brufen kako bi zaustavili bol. Međutim, poznato je da brufen negativno djeluje na razvoj mišića, a može oštetiti bubrege. To je motiviralo mnoge stručnjake i laike da pronađu prirodan način uklanjanja boli. 

Našli su ga, a vi ga vjerojatno već imate kod kuće. 

Radi se o bananama za koje istraživanje tvrdi da mogu biti korisne kod sportaša. Studija se fokusirala na mali uzorak od 20 muških i ženskih biciklista nakon što su završili 4 ciklusa od 75 kilometara bicikliranja.

Prije svakog ciklusa konzumirali s piće s 6 posto šećera, vodu i jednu od dvije vrste banana. 

Davali su uzorke krvi prije i nakon svakog bicikliranja. Znanstvenici su otkrili da banane, ne samo da su bile korisne zaodržavanje energije za vrijeme bicikliranja, već su izrazito ublažile oticanje mišića, upale i bolove nakon aktivnosti.

Doktor David C. Nieman, jedna od autora studije, tvrdi: "Metaboliti banane povećavaju se u krvotoku, a imaju sličan učinak kao aspirin ili ibuprofen. To je približilo ideju banana kao idealne hrane za sportaše."

07.08.2018. 15:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh