Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2018. 15:03:00
WOW!

Hrana uklanja bol u mišićima kao i lijekovi

Trening može biti prilično naporan, a najgore je kad nas nakon njega zamole mišići... no, ne morate piti lijekove, banane će to učinkovito riješiti

Banana rješava probleme
Banana rješava probleme (Arhiva)

Naporan trening može imati velike koristi za organizam, no jednako tako može završiti bolovima u mišićima, ne baš tako popularnim muskulfiberom. Uz to, jake upale mišića mogu nas dovesti do situacije da ne možemo normalno funkcionirati.

U tim trenucima najlakše je popiti brufen kako bi zaustavili bol. Međutim, poznato je da brufen negativno djeluje na razvoj mišića, a može oštetiti bubrege. To je motiviralo mnoge stručnjake i laike da pronađu prirodan način uklanjanja boli. 

Našli su ga, a vi ga vjerojatno već imate kod kuće. 

Radi se o bananama za koje istraživanje tvrdi da mogu biti korisne kod sportaša. Studija se fokusirala na mali uzorak od 20 muških i ženskih biciklista nakon što su završili 4 ciklusa od 75 kilometara bicikliranja.

Prije svakog ciklusa konzumirali s piće s 6 posto šećera, vodu i jednu od dvije vrste banana. 

Davali su uzorke krvi prije i nakon svakog bicikliranja. Znanstvenici su otkrili da banane, ne samo da su bile korisne zaodržavanje energije za vrijeme bicikliranja, već su izrazito ublažile oticanje mišića, upale i bolove nakon aktivnosti.

Doktor David C. Nieman, jedna od autora studije, tvrdi: "Metaboliti banane povećavaju se u krvotoku, a imaju sličan učinak kao aspirin ili ibuprofen. To je približilo ideju banana kao idealne hrane za sportaše."

07.08.2018. 15:03:00
http://metro-portal.hr/hrana-uklanja-bol-u-misicima-kao-i-lijekovi/113645/