Hrana koju ne smijemo podgrijavati
Meso podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje, što ga čini najgorim izborom za podgrijavanje
Podgrijana hrana nekima je svakodnevnica, jer ovaj ubrzani tempo života i nemogućnost da se obitelj svakoga dana okupi za stolom sprječava domaćice da kuhaju svježe.
No, neku hranu jednostavno ne smijemo podgrijavati jer postaje štetna za zdravlje, pa evo par savjeta:
Gljive - ne smiju se podgrijavati nit jesti idući nakon pripremanja zbog toga što sadrže puno bječančevina koje stajanjem i podgrijavanjem postaju štetne.
Jaja - baš kao i piletina, često su kontaminirana salmoneom. Dobro ih termički obradite prije konzumacije. Možete ih jesti i hladne, no nikako zagrijavati.
Juha - kada skuhate bistru juhu izvadite iz nje povrće i meso i odmah ga jedite jer se ne smije podgrijavati. Sama juha smije se podgrijavati.
Meso - podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje. Meso peradi najgori je izbor za podgrijavanje.
Povrće - celer, špinat, mrkva i cikla sadrže nitrate koji zagrijavanjem postaju nitriti - kancerogeni spojevi.
Riba - podgrijavanje kuhane i dimljene ribe stvara u njoj štetne spojeve za naš organizam.
Riža - kod riže nije problem podgrijavanje, koliko čuvanje nakon kuhanja. Riža često sadrži spore Bacillus cereus koje mogu preživjeti kuhanje. Ako riža ostane na sobnoj temperaturi, spore se pretvaraju u bakterije i izazivaju povraćanje i proljev.
Novi komentar