« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Hrana koju ne smijemo podgrijavati

Meso podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje, što ga čini najgorim izborom za podgrijavanje

Meso ne smijemo podgrijavati
Meso ne smijemo podgrijavati (Arhiva)
Više o

hrana

,

podgrijavanje

Podgrijana hrana nekima je svakodnevnica, jer ovaj ubrzani tempo života i nemogućnost da se obitelj svakoga dana okupi za stolom sprječava domaćice da kuhaju svježe.

No, neku hranu jednostavno ne smijemo podgrijavati jer postaje štetna za zdravlje, pa evo par savjeta:

Gljive - ne smiju se podgrijavati nit jesti idući nakon pripremanja zbog toga što sadrže puno bječančevina koje stajanjem i podgrijavanjem postaju štetne.

Jaja - baš kao i piletina, često su kontaminirana salmoneom. Dobro ih termički obradite prije konzumacije. Možete ih jesti i hladne, no nikako zagrijavati.

Juha - kada skuhate bistru juhu izvadite iz nje povrće i meso i odmah ga jedite jer se ne smije podgrijavati. Sama juha smije se podgrijavati.

Meso - podgrijavanjem mijenja strukturu proteina i naš ga organizam više ne prepoznaje. Meso peradi najgori je izbor za podgrijavanje.

Povrće - celer, špinat, mrkva i cikla sadrže nitrate koji zagrijavanjem postaju nitriti - kancerogeni spojevi.

Riba - podgrijavanje kuhane i dimljene ribe stvara u njoj štetne spojeve za naš organizam.

Riža - kod riže nije problem podgrijavanje, koliko čuvanje nakon kuhanja. Riža često sadrži spore Bacillus cereus koje mogu preživjeti kuhanje. Ako riža ostane na sobnoj temperaturi, spore se pretvaraju u bakterije i izazivaju povraćanje i proljev.

25.10.2017. 15:40:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh