Hrana koja tjera u depresiju
Svima nam je poznata izreka: 'Ono si što jedeš'. Prema najnovijoj studiji to se ne odnosi samo na tijelo, nego i na psihu
Brza hrana uvelike povećava rizik od razvoja depresije, pokazala je velika studija nedavno provedena u Britaniji, Španjolskoj i Australiji, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molekularna psihijatrija.
Znanstvenici su analzirali podatke 41 studije kako bi otkrili postoji li poveznica između depresije i prehrane. "Sistemska upala može utjecati na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak.
Može utjecati i na neurotransmitere koji su odgovorni za raspoloženje osobe"; objasnila je voditeljica projekta dr. Camille Lassale.
Hrana bogata šećerima i mastima, odnosno procesuirana hrana u tijelu izaziva upale ne samo probavnog sustava, nego cijelog tijela, što nazivamo sistemska upala.
U tom slučaju loša prehrana utječe na tijelo isto kao i pušenje, zagađenje zraka, pretilost i manjak rekreacije.
"Kemija u crijevima vrlo je slična kemiji u mozgu. To znači da hransa koju unosimo u tijelo može utjecati na naše psihičko stanje", kaže dr. Cosmo Hallstromstručnjak za depresiju.
Najbolje što možete učiniti po ovom pitanju je paziti što jedete. Znanstvenici savjetuju mediteransku prehranu, odnosno ribu, voće, povrće, orašaste plodove - namirnice koje štite mozak i dižu raspoloženje.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar