« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ZDRAVO

Hrana koja snižava kolesterol

Visoki kolesterol može značajno utjecati na vaše zdravlje, ali postoji hrana koja snižava razinu kolesterola u krvi

Ovo izbacite iz prehrane...
Ovo izbacite iz prehrane... (Arhiva)
Više o

namirnice

,

kolesterol

U nastavku donosimo listu hrane koja snižava razinu kolesterola:

Hrana bogata vlaknima

Kada je u pitanju snižavanje razine kolesterola, vlakna su odličan način. Postoje dvije vrste vlakana: netopljive i topljive. Netopljiva vlakna ne mogu se probaviti i prolaze kroz naše tijelo. Topljiva vlakna se mogu probaviti i apsorbiraju se u naša crijeva. Za vrijeme boravka u našim organima, topljiva vlakna prianjaju uz stijenku crijeva i na taj način blokiraju kolesterol da uđe u tijelo. Stoga je preporuka da pronađete hranu koja je bogata vlaknima koja će limitirati tjelesni unos kolesterola tijekom probave.

Zob

Zob je hrana koja snižava visoki kolesterol. Zob ima mnogo vlakana i može se dodati slatama, pahuljicama te doslovno bilo kojem jelu kojeg konzumirati tijekom dana. Postoji i mnogo proizvoda od zobi. Zobeno mlijeko, maslac od zobi koji sadrži vlakna može se koristiti kao zamijena za proizvode koji povisuju razinu kolesterola. Proizvodi od zobi imaju još komponenti koje pomažu limitirati tjelesni unos kolesterola i smanjiti visoku razinu.

Kruške i jabuke

Kruške i jabuke imaju vanjsku koru koja je bogata vlaknima i odlična su hrana kada želite sniziti razinu kolesterola. Osobe s visokim kolesterolom mogu konzumirati ovo voće ili kao užinu ili kao prilog uz bilo koje jelo.

Grah

Mahunarke koje nisu soja snižavaju visoku razinu kolesterola. Grah je veliki izvor vlakana koje snižavaju kolesterol. Grah je povoljan i može se koristiti u salatama, humusu i sendvičima.

Sjemenke

Sjemenke sadrže polinezasićene masne kiseline. Polinezasićene masne kiseline su zapravo zamjena vašem tijelu kada se radi o kolesterolu. Vaše tijelo proizvodi nešto kolesterola neovisno o prehrani. Ali, postoje određene komponente koje će tijelo htjeti koristiti kako bi proizvodilo kolesterol. Polinezasićene masne kiseline zapravo preuzimaju ulogu drugih masti koje bi inače bile korištene za izradu lošeg kolesterola. Zbog toga, važno je maksimizirati unos polinezasićenih masnih kiselina u vašu prehranu. Lako je prepoznati polinezasićene masti jer će one obično biti tekuće na sobnoj temperaturi.

Biljna ulja

Biljna ulja također mogu čuvati vaše zdravje. Biljna ulja poput uljane repice, maslinovog i suncokretovog ulja su također odličan izvor polinezasićenih masnih kiselina. Ova ulja su tekuća na sobnoj temperaturi i lako ih je uvesti u svakodnevnu prehranu.

Riba i morski plodovi

Masna riba poput lososa ili kamenica sadrži polinezasićena ulja. Težite prema masnoj ribi poput lososa, ako pak ne konzumirate ribu, omega 3 ulja koja se mogu pronaći u vitaminima mogu poslužiti kao zamjena, piše yourtango. 

18.07.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.07.2020. 17:45
    i cimet jedobar
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh