« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Hrana koja se NE stavlja u mikrovalnu

Mikrovalna pećnica više nije egzotika, gotovo bi se moglo reći da je više ljudi ima nego što nema, no velik broj njih zapravo ne zna što se ne smije stavljati u nju

Pazite što stavljate u mikrovalnu
Pazite što stavljate u mikrovalnu (DeviantArt)
Više o

hrana

,

mikrovalna pećnica

,

pripremanje hrane

Mikrovalna pećnica mnogima je zamijenila klasičnu u pripremi mnogih jela, a neke od ovih namirnica vjerojatno ste već pripremali uz pomoć mikrovalne pećnice, no možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

Naime, ne ide baš sve u nju ... evo par primjera:

Mesne prerađevine - sadrže konzervanse koji im produljuju vijek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici. Nalet zračenja u mikrovalnoj potiče oksidaciju kolesterola. Dokazano je da su nusprodukti te reakcije gori za naše arterije od 'običnog' kolesterola.

Piletina - salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

Riža - nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada riži skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Smrznuto meso - odmrzavanje mesa u mikrovalnoj možda je brzo, ali ipak pokušajte izbjegavati taj postupak. Ovisno o tome kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu se početi kuhati, a deblji i dalje ostati smrznuti. razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

Tvrdo kuhana jaja - ne pokušavajte skuhati jaja u mikrovalnoj pećnici jer biste mogli doživjeti pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može „eksplodirati". Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuhano jaje izvadite iz pećnice, a nitko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

05.12.2016. 17:42:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh