« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
UFF!

Hrana koja pomaže protiv upala

Istraživanja pokazuju da određena hrana može pomoći u borbi protiv upala, pa da nabrojimo neke najbolje namirnice

Bobičasto voće
Bobičasto voće (Shutterstock)
Više o

hrana

,

upala

Upala može biti i dobra i loša. S jedne strane, pomaže tijelu da se obrani od infekcije i ozljeda. S druge strane, kronična upala može dovesti do debljanja i bolesti.

Stres, hrana koja potiče upalu i niska razina aktivnosti mogu ovaj rizik učiniti još većim. Međutim, istraživanja pokazuju da određena hrana može pomoći u borbi protiv upala:

Avokado - možda je jedna od rijetkih namirnica koja zaslužuje naslov superhrana. Prepuna je kalija, magnezija, vlakana i zdravih nezasićenih masnoća. Sadrži i karotenoide i tokoferole, koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Uz to, jedan spoj u avokadu može smanjiti upalu u mladim stanicama kože.

Bobičasto voće - ovo voće je puno vlakana, vitamina i minerala. Iako postoje različite vrste voća, ove se najčešće spominju: jagode, borovnice, maline, kupine. Bobičasto voće sadrži antioksidanse koji se nazivaju antocijanini. Ti spojevi imaju protuupalne učinke koji mogu umanjiti rizik od različitih bolesti, piše EcoWatch.

Brokula - istraživanja su pokazala da je ovo povrće povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i od razvoja karcinoma. To može biti povezano s protuupalnim učincima antioksidanasa koje sadrže. Brokula je jedan od najboljih izvora sulforafana, antioksidansa s moćnim protuupalnim učinkom.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - jedna je od najzdravijih masnoća koju možete jesti.  Bogata je mononezasićenim masnoćama i osnovni sastojak u mediteranskoj prehrani, što pruža brojne zdravstvene koristi. Učinak oleokanthala, antioksidansa koji se nalazi u maslinovom ulju, uspoređivan je s protuupalnim lijekovima poput ibuprofena. Imajte na umu da ekstra djevičansko maslinovo ulje nudi veće protuupalne koristi od onih koje pružaju rafinirana maslinova ulja.

Grožđe - sadrži antocijanine koji smanjuju upalu. Uz to, oni mogu umanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pretilost i Alzheimerovu bolest. Grožđe je također jedan od najboljih izvora resveratrola, još jednog spoja koji ima brojne dobrobiti za naše tijelo.

 

18.11.2019. 13:00:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh