« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
COOL

Hour Of Code 2016. - programiranjem do novih životnih vještina

Sat kodiranja (Code.org) je globalni projekt u kojemu sudjeluju milijuni učenika, a Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft samo su neke od kompanija koji ga podupiru

Kodiralo se naveliko
Kodiralo se naveliko (Goran Orlić)
Više o

Hour of Code

,

Sat kodiranja

Računalne sadržaje učenici u Hrvatskoj stvaraju svakodnevno na satovima informatike. Iako su mnogim školarcima najdraže videoigre, tijekom obilježavanja Međunarodnog tjedna računalnih znanosti u novigradskoj OŠ „Rivarela" su imali prilike iskusiti kako one nastaju pa i sami napraviti jednu.

Četvrti po redu Sat kodiranja (Hour of Code) u Hrvatskoj je ove godine okupio oko dvjesto škola, a njih pet su s područja Istarske županije. Sat kodiranja (Code.org) je globalni projekt u kojemu sudjeluju milijuni učenika, a Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft samo su neke od kompanija koji ga podupiru. U Hrvatskoj ga provodi Osijek Software City i Microsoft Hrvatska. Upravo na toj sprezi tehnološkog i obrazovnog sektora počiva uspjeh projekta koji za cilj ima rušiti stereotipe i ukazati na informatiku kao esencijalni dio svakog školskog kurikula.

„Igrao sam Minecraft i prije. U početku je bilo lagano, ali ovdje sam zapeo na postavljanju nekoliko blokova. Lijepo je vidjeti kada sve što si posložio kroz nekoliko naredbi odjednom oživi.", kaže Evan, učenik osmog razreda.

„Pravili smo kuću, rudarili, sve to na teži način! Ovo je zaista zabavno!", nisu skrivali oduševljenje učenici šestog razreda Gregor i Stefano.

Sat kodiranja prošli su svi učenici Osnovne škole „Rivarela" gdje se informatika održava od prvog razreda. Slaganjem blokova od kojih svaki zapravo predstavlja naredbu, kroz sve složenije zadatke, upravljali su popularnim likovima te sami dizajnirali igru na temelju naučenih procesa.

Kroz igru je moguće naučiti nove vještine. Bitno je učenike izložiti sadržaju i tehnologiji, usmjeriti ih i potaknuti, a njihova znatiželja i kreativni izazovi će odraditi ostalo.

Kritičko razmišljanje i rješavanje problema su nezaobilazne vještine u sve izraženijem tehnološkom u kojem se tržište rada brzo mijenja. Upravo ovakve aktivnosti omogućuju podizanje javne svijesti o potrebi usvajanja vještina koje će djecu pripremiti za društvo u vrijeme kada i sami počnu tražiti prvi posao.

Piše: Goran Orlić
09.12.2016. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh