« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
CEREBRALNE NAREDBE

Hondin robot čita misli

Tehnologija je još u istraživačkoj fazi, no buduća primjena mogla bi biti vrlo široka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

honda

,

robot

,

čitanje misli

,

Honda Motor co.

,

cerebralne naredbe

,

Asimo

Honda Motor co., koja je već predstavila humanoidnog robota Asima, otišla je korak dalje te je zahvaljujući novoj tehnologiji omogućila čovjeku da robotu naredbe izdaje - mislima, javile su agencije.

Uređaj "cerebralnih naredbi" temelji se na novome načinu analize aktivnosti mozga. Ostvaruje se putem računala povezanog sa senzorskom kapom koju čovjek stavlja na glavu.

Na videosnimci prikazanoj u sjedištu tvrtke u Tokiju, čovjek mirno sjedi sa "senzorskom kapom" i u mislima vizualizira podizanje desne ruke.

Putem senzora Asimo prima informacije te zatim podiže svoju desnu ruku.

Grupa Honda, koja je vodeća u robotici, objasnila je da je tehnologija još u istraživačkoj fazi. No buduća primjena mogla bi biti vrlo široka: od elektrokućanskih aparata, računala, robota asistenata do automobila.

Hondina tehnika razlikuje se od drugih metoda naredaba koje su već bile predstavljene, jer se radi o kombinaciji dvaju tipova mjerenja aktivnosti mozga. To su električna aktivnost stanica, te krvotok koji se prati infracrvenom spektroskopijom, a sve se analizira novim postupkom.

Postotak prepoznavanja "naređenih" pokreta porastao je na 90 posto, zahvaljujući novo razvijenim algoritmima, ističe Honda.

Honda je tehnologiju razvijala u suradnji s Međunarodnim institutom za napredno istraživanje telekomunikacija te s proizvođačem preciznih instrumenata Shimadzu. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 16:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh