Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2009. 16:13:16
CEREBRALNE NAREDBE

Hondin robot čita misli

Tehnologija je još u istraživačkoj fazi, no buduća primjena mogla bi biti vrlo široka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Honda Motor co., koja je već predstavila humanoidnog robota Asima, otišla je korak dalje te je zahvaljujući novoj tehnologiji omogućila čovjeku da robotu naredbe izdaje - mislima, javile su agencije.

Uređaj "cerebralnih naredbi" temelji se na novome načinu analize aktivnosti mozga. Ostvaruje se putem računala povezanog sa senzorskom kapom koju čovjek stavlja na glavu.

Na videosnimci prikazanoj u sjedištu tvrtke u Tokiju, čovjek mirno sjedi sa "senzorskom kapom" i u mislima vizualizira podizanje desne ruke.

Putem senzora Asimo prima informacije te zatim podiže svoju desnu ruku.

Grupa Honda, koja je vodeća u robotici, objasnila je da je tehnologija još u istraživačkoj fazi. No buduća primjena mogla bi biti vrlo široka: od elektrokućanskih aparata, računala, robota asistenata do automobila.

Hondina tehnika razlikuje se od drugih metoda naredaba koje su već bile predstavljene, jer se radi o kombinaciji dvaju tipova mjerenja aktivnosti mozga. To su električna aktivnost stanica, te krvotok koji se prati infracrvenom spektroskopijom, a sve se analizira novim postupkom.

Postotak prepoznavanja "naređenih" pokreta porastao je na 90 posto, zahvaljujući novo razvijenim algoritmima, ističe Honda.

Honda je tehnologiju razvijala u suradnji s Međunarodnim institutom za napredno istraživanje telekomunikacija te s proizvođačem preciznih instrumenata Shimadzu. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 16:13:16
http://metro-portal.hr/hondin-robot-cita-misli/16155/