« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ZNANSTVENA POTVRDA

Homofobija je totalno gay

Svi smo čuli za političare kojima su puna usta obiteljskih vrijednosti i povratka tradiciji, sve dok ih ne uhvate s rukom u hlačama nekog nabildanog 17-godišnjaka

Znanstvenici su konačno dali potvrdu onomu što smo svi ionako znali
Znanstvenici su konačno dali potvrdu onomu što smo svi ionako znali (zagreb-pride.net)
Više o

homofobija

,

nasilje nad homoseksualcima

,

anti gay

Mnogi znanstvenici već godinama tvrde kako su najtvrđi i najagresivniji homofobi zapravo i sami prikriveni homoseksualci. Na kraju krajeva, redovito čitamo o visoko rangiranim političarima ili vjerskim vođama koji su karijeru izgradili na žestokom protivljenju pravima homoseksualaca kako bivaju uhvaćeni in flagranti s drugim muškarcima, uglavnom tek punoljetnim mladićima.

Ipak, bez obzira na to što je takvih i sličnih primjera puno, do sada nije postojalo niti jedno sveobuhvatno istraživanje koje bi dalo znanstveni obol ovoj tezi.

Upravo je to bila glavna ideja vodilja znanstvenicima sa Sveučilišta u Rochesteru, koji su u svojoj studiji objedinili rezultate šest istraživanja provedenih posljednjih godina u SAD-u i Njemačkoj, koji su uključivali 784 studenta kao ispitanike. Studenti su prvo upitani da ocijene svoju seksualnu orijentaciju od 1 (potpuno gay) do 10 (potpuno hetero). Tada su podvrgnuti seriji testova kako bi se utvrdila njihova stvarna seksualna orijentacija.

Kako računalni program može procijeniti nečiju orijentaciju, pitate se?

Studentima su pokazivane slike i riječi koje snažno asociraju na homoseksualnost ili heteroseksualnost te im je rečeno da svaku od riječi i slika stave u „homo" ili „hetero" kategoriju, ali u što kraćem vremenu i bez razmišljanja. Ipak, znanstvenici su im bez njihovog znanja u slike i riječi podvalili i jedan zanimljiv trik.

Koristeći se tehnikom zvanom semantička asocijacija, u kojima su studentima 35 miliksekundi prije pojavljivanja pojmova na ekranu prikazivane skrivene riječi „Ja" i „Drugi". 35 milisekundi dovoljno je vremena da naš mozak podsvjesno obradi riječ, ali prekratko vremena da budemo svjesni da smo ju uopće vidjeli. Pokazalo se kako studenti znatno brže stavljaju pojmove u prave kategorije u situacijama kad bi ispred pojma stajala riječ „Ja", a kad bi se ta tvrdnja na ekranu odnosila na njihovu orijentaciju. Na ovaj je način moguće uhvatiti nečiju stvarnu orijentaciju, koja može biti vrlo različita od one „službene".

Zanimljivo, za 20 posto studenata koji su sebe stavili u kategoriju 10 (potpuno hetero) pokazalo se postojanje vrlo visoke razine homoseksualne privlačnosti prema pripadnicima istog spola. Osim toga, većina onih koji su se identificirali kao potpuno hetero, a istovremeno pokazuju određenu količinu homoseksualnih pobuda, imaju tendenciju da biraju kandidate i stranke koje propagiraju anti-gay stavove.

Znanstvenici upozoravaju kako ovo ne treba shvatiti kao tvrdnju da su svi protivnici gay prava nužno skriveni homoseksualci, ali da je takva pojava unutar te populacije dovoljno česta (jedan od pet ljudi) da se iz toga mogu izvlačiti određeni zaključci. Bilo kako bilo, to je nešto što ćemo ipak prepustiti svakom čitatelju da donese za sebe.

Piše: M. Lozančić
30.04.2012. 17:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Gordan Jurčić
    30.04.2012. 19:00
    Na ovako "znanstven" način je pred koje desetljeće Marinko Božić i ST "dokazivao" tko je Srbin i petokolonaš, tako što su listom iz telefonskog imenika prepisivali "sumnjiva imena i prezimena" za koja su "novinari-znanstvenici" procijenili da su sumnjiva.

    1. Zagreb Pride je fašistoidna organizacija, koja je 15-torici ljudi ukrala privatne slike s njihovog facebook profila i proglasila ih na vrlo "znanstven" način homoseksualcima, homofobima i fašistima. Sve sa istim "argumentima" koje su "dokazali" američki znanstvenici, valjda tako što su svi koji su se ikada slikali u teretani, automatski homoseksualci.

    2. Ovo što vi radite, objavljujući fotografiju (čiji niste vlasnik, kao ni Zagreb Pride) dvojice tih mladića , je klasičan primjer fašistoidnog medijskog javnog linča i brutalno kršenje ljudskih prava, kojega ovdje, eto, ne provodi HČSP, nego Zagreb Pride i Metro portal.

    Sramite se ubojice!

    3.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh