« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PANDORINA KUTIJA JE OTVORENA

Studija o gripi 'ubojici čovječanstva' objavljena u medijima

Unatoč upozorenjima znanstvenici su objavili kontroverznu studiju koja opisuje postupak mutiranja virusa ptičje gripe koji ima potencijal zaraziti i ubiti milijune ljudi

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

ptičja gripa

,

pandemija

,

gripa H5N1

,

smrtonosni virus

Nakon nekoliko mjeseci natezanja i odgađanja znanstveni časopis Nature je objavio detalje eksperimenta koji je pokazao na koji način se ptičja gripa može modificirati da se širi među ljudima.

Članak je potaknuo kritičare da ponovno upozore na potencijalne opasnosti za čovječanstvo ako detaljne informacije padnu u krive ruke ili virus pobjegne iz laboratorija. Također, ovaj incident je otvorio novu raspravu o jačanju kontrole nad znanstvenim istraživanjima, cenzuri akademskih publikacija i strožem nadgledanju razvoja biotehnologije.

Kontroverzno istraživanje provedeno je na sveučilištu Wisconsin-Madison gdje su virolog Yoshihiro Kawaoka i kolege pokušali utvrditi da li virus ptičje gripe H5N1 može sam od sebe mutirati u prirodi. Rezultati su bili alarmantni. Virus je bio na korak da mutira u soj koji se može prenositi zrakom s životinje na životinju, no iako je smrtonosan za ljude i u tom obliku se ne bi mogao uspješno širiti među populacijom.

No, želja za spoznajom bila je prejaka i znanstvenici su kreirali mutirani virus ptičje gripe koji se vrlo lako prenosi zrakom s čovjeka na čovjeka.

Pobornici studije naglašavaju kako je rad dr. Kawaoka krucijalan jer nam je probudio svijest o neposrednoj opasnosti i dao nam je nacrt za efektivne preventivne mjere.

No, znanstvena zajednica nije složna po ovom pitanju i mnogi prominentni akademici se ne slažu s objavljivanjem detalja i rezultata eksperimentiranja s virusom H5N1.

"Želja da se u općoj znanstvenoj literaturi objave sve metode i rezultati dviju studija o virusu H5N1 neće bitno povećati našu sposobnost da zaštitimo zdravlje ljudi od slijedeće pandemije ptičje gripe", rekao je virolog Michael Osterholm sa sveučilišta Minnesota.

Stručnjaci ne očekuju glasno negodovanje znanstvene zajednice jer brojni ugledni virolozi izbjegavaju javno kritizirati objavljivanje studija kako ne bi snosili sankcije glavnih financijera.

S objavom dijela studije u časopisu Nature Pandorina kutija je i službeno otvorena, a kako će se to odraziti na našu budućnost i dalje ostaje jedna velika nepoznanica.  

03.05.2012. 12:40:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh