« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PLEMENEITE KOVINE IZ SVEMIRA

Počinje lov na rude iz asteroida

Multimilijarderi Larry Page, Eric Schmidt i James Cameron, odlučili su uložiti velike novce u istraživanje i eventualno iskorištavanje kovina i minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

asteroid zemlja

,

rude

Izvršni direktori Googlea Larry Page i Eric Schmidt, te filmaš James Cameron, uložit će goleme iznose novca u istraživanje i eventualno iskorištavanje plemenitih metala i rijetkih minerala iz asteroida koji kruže oko Zemlje, objavila je u utorak tvrtka Planetary Resources, javlja Hina.

Tvrtka sa sjedištem u Bellevueu u američkoj saveznoj državi Washingtonu na početku će se usredotočiti na razvoj i prodaju cjenovno prihvatljivih robotiziranih letjelica za istraživačke misije.

Očekuje se da će probna letjelica biti poslana u Zemljinu orbitu u roku od dvije godine, izvijestili su osnivači tvrtke Peter Diamandis i Eric Anderson.

Cilj Planetary Resourcesa je otvoriti privatnim tvrtkama istraživanje svemira, po uzoru na natjecanje Ansari X Prize vrijedno deset milijuna dolara koje je pokrenuo Diamandis.

Nagrada, koja je potaknula razvoj komercijalne svemirske industrije, dodijeljena je 2004. SpaceShipOne-u tvrtke Scaled Composites za prvi let privatnog svemirskog broda s ljudskom posadom izvan Zemljine atmosfere. Očekuje se da će komercijalni, suborbitalni letovi krenuti iduće godine.

Prvi klijenti Planetary Recourcesa najvjerojatnije će biti znanstvene ustanove, kao što je NASA, ali i privatni istraživački instituti.

No, u roku desetak godina, tvrtka očekuje da će se s prodaje promatračkih platformi u orbiti oko Zemlje okrenuti puno perspektivnijim uslugama. Namjeravaju, naime, "punktirati" neke od tisuća asteroida koji kruže razmjerno blizu Zemlje i uzeti uzorke.

Neće sve misije donijeti na Zemlju plemenite metale i minerale. Uz traganje za platinom i drugim metalima, tvrtka planira uzeti uzorke vode s asteroida i njome opskrbiti spremnike goriva u orbiti koje bi koristila NASA i druge svemirske agencije za robotizirane i ljudske svemirske misije, ističu u Planetary Resources.

24.04.2012. 15:24:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh