« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
IZBORNA SKUPŠTINA

HAZU od četvrtka ima devet novih članova

Nakon večerašnje izborne skupštine HAZU sada ima 148 redovitih članova, 139 dopisnih članova i 98 članova suradnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

HAZU

,

Felipe Rojas Velozo

,

Memories

Krovna hrvatska znanstvena i umjetnička ustanova - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od večeras ima devet novih redovitih članova, novih osam dopisnih članova i osam novih članova suradnika koji su na izbornoj skupštini dobili potrebnu potporu akademika.

Za izbor novih članova HAZU bio je potreban natpolovičan broj glasova svih članova HAZU, odnosno 66 glasova, što su i dobili novi redoviti članovi - Branko Despot, Ivan Cifrić, Goran Pichler, Franjo Tomić, Vida Demarin, Ivana Petrović, Milena Žic Fuchs, Zlatko Bourek i Radoslav Tomić.

Bilo je deset predloženika za redovite članove HAZU, od kojih jedino Slobodan Vukičević nije dobio potrebnih 66 glasova jer je za njega glasovalo 60 redovitih članova Akademije.

Branko Despot i Ivan Cifrić izabrani su tako za redovite članove u Razredu za društvene znanosti, Goran Pichler u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Franjo Tomić u Razredu za prirodne znanosti, Vida Demarin u Razredu za medicinske znanosti, Ivanka Petrović i Milena Žic Fuchs u Razredu za filološke znanosti te Zlatko Bourek i Radoslav Tomić u Razredu za likovne umjetnosti. Slobodan Vukičević bio je predložen za redovitoga člana HAZU u Razredu za medicinske znanosti.

U kategoriji dopisnih članova, u koju se u pravilu biraju istaknuti znanstvenici i umjetnici iz inozemstva koji na neki način surađuju s HAZU, potporu akademika dobili su - Nenad Ban, Nenad Bićanić, Wieslaw Borys, fra Bonaventura Duda, Laszlo Forro, Mirjana Jović-Randić, Henning Ottmann i Ruža Pospiš-Baldani.

Za članove suradnike izabrani su Željko Tomičić u Razred za društvene znanosti, Marina Cindrić i Svetozar Musić u Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, u Razred za filološke znanosti Milan Mihaljević i Mario Grčević, Boris Senker i Zoran Kravar u Razred za književnost te Zoran Juranić u Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike Akademije ponovno su izabrani Nenad Vekarić u Razred za društvene znanosti i Stjepan Tomaš u Razred za književnost.

Predsjednik HAZU akademik Milan Moguš istaknuo je da nije bilo nikakvih pogrešaka u izbornom postupku. Spomenuvši da je bio povećan broj kandidata za sve kategorije članstva, dodao je da, ako je to dobar znak, ipak treba komentirati da je broj predloženih kandidata bio manji od broja slobodnih mjesta, primjerice, od 12 slobodnih mjesta za redovite članove predloženo ih je bio samo deset.

To bi, smatra Moguš, moglo ukazivati na izraženije suprotnosti unutar pojedinih razreda te na rascjepkanost po strukama što bi pak, istaknuo je, moglo dovesti do krivih poteza s dugoročnim posljedicama.

Nakon večerašnje izborne skupštine HAZU sada ima 148 redovitih članova, 139 dopisnih članova i 98 članova suradnika. U skladu sa Statutom HAZU može imati maksimalno 160 redovitih članova. Svečanost proglašenja novih članova HAZU-a održat će se 17. lipnja. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 23:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh