« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
SUPER!

Hoćemo li se uskoro moći cijepiti protiv zubnog karijesa?

S karijesom ima problema 90% svjetske populacije

Pazite li na zube?
Pazite li na zube? (Pexels)
Više o

cjepivo

,

karijes

Ako ste dosad o oralnom zdravlju briniuli redovitim odlascima zubaru, uskoro ćete možda od njega moći zatražiti i cjepivo protiv karijesa. 

Kineski znanstvenici pod vodstvom Yana Huimina testiraju proteine za koje vjeruju da bi mogli spriječiti razvoj bakerije Streptococcus mutans koja uzrokuje karijes. 

Istraživanje se provodi na miševima i štakorima koji proteine dobivaju kroz nosnu šupljinu. Kod miševa koji još nisu razvili karijes, proteini djeluju u 64.2% slučajeva, a kod onih koji ga imaju, dokazano je terapeutsko djelovanje u 53.9% služajeva. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije karijes je, unatoč naprednom zdravstvenom sustavu, glavni dentalni problem u svijetu. Čak 60% do 90% djece školskog uzrasta ima problema s njime.

Unatoč tome, bit će potrebno još testiranja prije nego što bilo koja verzija cjepiva bude odobrena.

Cjepivo će ponajviše koristiti onima koji nemaju pristup zdravstvenim ustanovama i stanovnicima slabo razvijenih država. Preporučit će se također djeci i osobama koje konzumiraju velike količine šećera.

No čak i unatoč cjepivu, redovita dentalna higijena ne smije se zanemariti. Cjepivo će jednog dana možda pomoći u držanju karijesa pod kontrolom, ali ne može zamijeniti četkicu i pastu za zube.

Izvor

Piše: Andrea Holi
22.09.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh