« Zdravlje
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
HMMM

Hoće li posteljina potaknuti alergije?

U prosječnom madracu živi 100 000 do milijun različitih vrsta grinja

Pazite na posteljinu - i kućne ljubimce
Pazite na posteljinu - i kućne ljubimce (Pexels)
Više o

alergije

,

grinje

,

posteljina

Grinje - mikroskopski nametnici koji se hrane mrtvim stanicama kože, koliko ljudi, toliko životinja, nezaobilazni su obitavaoci naših kreveta. Žive u posteljini i itekako su opasni. 

Grinje ispušta protein koji, ako se udiše ili dira, može izazvati alergijske reakcije poput kihanja, svrbeža nosa ili očiju ili čak astme. Grinje živi na različitim kućanskim površinama, no najviše ih ima u krevetu gdje ih mami ljudska toplina, vlažnost kože te beskrajna zaliha mrtvih stanica kože.

U prosječnom madracu živi 100 000 do milijun različitih vrsta grinja, a još ih je više u jastucima. Prema istraživanjima, deset posto težine dvije godine starog jastuka zapravo su grinje, proteini koje ispuštaju i njihove ljuske. 

Što možemo učiniti kako bismo se zaštitili od grinja?

Najbolje bi, naravno, bilo koristiti posteljinu koja sadrži zaštitu protiv grinja, no ako ju niste u mogućnosti nabaviti, dobar korak je barem jedanput mjesečno prati kompletnu posteljinu na najmanje 60 stupnjeva. Igračke s kojima djeca spavaju morale bi se prati jednom tjedno.

Ne pospremajte krevet odmah nakon ustajanja kako bi se stigao prozračiti i osušiti od tjelesnih izlučevina poput znoja. Obavezno prozračite sobe svako jutro, a ako patite od težih alergija, posebnu pažnju posvetite čišćenju tepiha i zavjesa. I naravno, ne zaboravite na mjesta na kojima spavaju kućni ljubimci.

Za svaki slučaj, možda je ovo dobar trenutak da kupite nove jastuke...

Piše: Andrea Holi
19.09.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh