« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
CILJ JE JOŠ UVIJEK ISTI

Prosvjedovali osječki i zadarski studenti

Osječkih 'Pet do 12 za beplatno obrazovanje' i zadarsko 'grljenje' zgrade rektorata.

(Jure Mišković, CROPIX)
Više o

Zadar

,

Osijek

,

studentski prosvjed

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Nezavisna incijativa za pravo na besplatno obrazovanje

,

Sveučilište u Zadru

,

Sveučilište u Osijeku

U organizaciji Nezavisne studentske inicijative Filozofskog fakulteta u Osijeku, danas pet minuta do podne na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića stotinjak je studenata mirno prosvjedovalo sjedeći i čitajući knjige.

Organizatori ističu kako je tih pet minuta prosvjeda za besplatno školovanje upućeno "odgovornima u državi koji su zaboravili da se društvo znanja ne može izgrađivati bez obrazovanja, a ono je preskupo i većina sadašnjih studenata vrlo brzo neće se moći školovati kao ni generacije koje dolaze".

Prosvjed je pod nazivom "Pet do 12 za beplatno obrazovanje" drugi put organiziran na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića, a jedanput na Trgu slobode u Osijeku. Organizatori ističu da će i sljedećih dana "osmisliti slične akcije kako bi probudili svijest odgovornih".

Članovi Nezavisne studentske incijative Filozofskog fakulteta u Osijeku održali su prije prosvjeda konferenciju za novinare ispred zgrade Filozofskog fakulteta na kojoj su među ostalim istaknuli da je potpuno neprihvatljivo i protivno Ustavu "onemogućavati ikome sudjelovanje u izgradnji boljitka hrvatskog društva, a upravo se to čini onemogućavanjem pristupa visokoškolskom obrazovanju".

Naglasili su kako nastavljaju rad, da pripremaju nove aktivnosti i javne akcije te pozivaju "sve zainteresirane, bez obzira na to bili oni studenti, srednjoškolci ili građani da im se pridruže u borbi za bolju Hrvatsku, za zemlju znanja".

Blokada na Filozofskom fakultetu u Osijeku, koja je počela 23. travnja, trajala je desetak dana, nakon čega su studenti uključeni u Nezavisnu studentsku inicijativu nastavili s javnim organiziranjem mirnih prosvjeda.

Studenti Sveučilišta u Zadru, njih oko 300, sinoć su na plenumu održanom u parku pokraj sveučilišne zgrade većinom glasova izglasovali nastavak prosvjeda. Dio njih jutros je pokušavalo ometati nastavu. Zaštitari koje je angažirala Uprava Sveučilišta u zgradu ne puštaju osobe bez indeksa.

Uprava Sveučilišta u Zadru u utorak je optužila studente prosvjednike za politizaciju, neprimjereno ponašanje i kaotično stanje te je odlučila zatvoriti zgradu Sveučilišta i organizirati nastavu.

Studenti prosvjednici takve su optužbe odbili i nastavili prosvjed. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 14:51:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh