« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SPEKULACIJE

Hoće li solarna oluja ubiti milijune ljudi?

Kad bi predviđena snažna solarna oluja pogodila SAD, žrtve bi se brojale u milijunima, a šteta u trilijunima dolara

Jedna malo veća baklja izazvala bi ogromne probleme
Jedna malo veća baklja izazvala bi ogromne probleme (Arhiva)
Više o

zračenje

,

posljedice

,

solarna oluja

,

solarna baklja

,

Sunčeva oluja

Sunce ulazi u svoju aktivnu fazu koja će na vrhuncu biti sljedeće godine, a ako preživimo 21. 12. 2012., moglo bi se dogoditi da imamo velikih problema s njim. Naime, prema američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti, golema eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti čak 2100 visokonaponskih transformatora i zaviti SAD u mrak.

Kao što se vidjelo pred par dana u Indiji, kada je polovica stanovništva ostala bez struje, već za par sati svi bi ostali bez vode, signala za mobitel, da o televiziji i internetu ne govorimo. Takva situacija neminovno vodi masovnoj panici, pa su vladine agencije prionule na stvaranje plana akcije. 

Kako je NAS izdao prilično sumornu prognozu da bi takvom olujom bilo zahvaćeno gotovo polovina stanovništva SAD, očekuje se i par milijuna ljudskih žrtava koje ne bi mogle dobiti pomoć na vrijeme. 

Ipak, sigurnosne agencije procjenjuju da je šansa za oluju takvih razmjera u sljedećem desetljeću negdje oko 7 posto. Kako bi to izgledalo na Suncu, pogledajte u videu:

04.08.2012. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh