« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SABORSKE RASPRAVE

Hoće li se smanjiti povlaštene mirovine?

Smanjenje, ako do njega dođe, neće pogoditi mirovine 100-postotnih hrvatskih RVI-a i rudara iz Tupljaka, kao ni mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu

(Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

HZMO

,

povlaštene mirovine

,

položaj tijela

,

držanje

Sabor će u sutrašnjem nastavku zasjedanja raspraviti vladin prijedlog da se za 10 posto smanje mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ako su veće od 3500 kuna.

Takozvane povlaštene mirovine, koje su regulirane kroz 10-ak različitih zakona, smanjit će se jednim zakonom, koji će na snagu stupiti 1. srpnja, što znači da će korisnici takvih mirovina prve umanjene mirovine dobiti u kolovozu. Smanjenje se neće odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Neće se umanjivati mirovine manje od 3500 kuna, a vodit će se računa i da nakon umanjenja mirovine ne budu manje od tog iznosa. Manje mirovine od sadašnjih dobit će oko 90 tisuća korisnika, a zakon će provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), bez donošenja dodatnih rješenja.

Primjenom tog zakona vlada planira u ovogodišnjem državnom proračunu uštedjeti 250 milijuna kuna, u proračunu za 2011. godinu 610 milijuna, a 2012. godinu 620 milijuna kuna. Nakon sutrašnjeg zasjedanja, Sabor će svečanom akademijom u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježiti 20. obljetnicu konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 22:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh