« Seks
objavljeno prije 2 godine
HMMM...

Hoće li muška kontracepcijska pilula djelovati?

Kažu da bi trebala blokirati hormone koji utječu na proizvodnju sperme...

Može li postati stadard?
Može li postati stadard? (Pixabay)
Više o

kontracepcijska pilula

,

muškarci

,

djelovanje

Više od 50 godina nakon što su se počele koristiti kontracepcijske pilule za žene, znanstvenici tvrde da su sve bliže razvijanju sličnog sredstva i za muškarce.

U preliminarnoj studiji otkriveno je da je kod muškaraca koji su koristili pilulu svaki dan tijekom mjesec dana blokirana proizvodanja sperme, a nuspojava u tom vremenskom razmaku skoro pa nije bilo.

Lijek je poznat pod nazivom DMAU (dimethandrolone undecanoate) veliki je korak prema razvijanju muškog kontracepcijskog sredstva. Sadrži sastojak koji se ponaša poput androgena (muških hormona poput testosterona), no potrebno je još istraživanja kako bi se sa sigurnošću moglo reći hoće li dokraja blokirati proizvodnju sperme. 

Trenutno se najpouzdanijim muškim kotraceptivnim sredstvom smatraju prezervativi ili vazektomija.

Dosadašnji pokušaji u razvijanju muške kontracepcijske pilule nailazili su na poteškoće. Na primjer, njihovi sastojci prebrzo su napuštali organizam, što znači da bi muškarci morali uzimati dvije tablete dnevno.

DMAU je testiran na 100 muškaraca između 18 i 50 godina starosti koji su nasumično izabrani kako bi primili jednu od tri doza DMAU-a (100, 200 ili 400 miligrama) i placebo pilulu. Uzimali su tabletu jednom dnevno 28 dana zaredom. Kako bi pravilno funkcionirala, tableta se morala konzumirati uz hranu.

Rezultati su pokazali da je kod muškaraca koji su uzimali 400 mg DMAU-a zabilježen par razine testosterona, luteinizirajućeg i folikul-stimulirajućeg hormona, još dva hormona koji utječu na proizvodnju sperme.

To smanjenje razina upravo je ono što nam treba kako bi muška pilula mogla djelovati, navode autori istraživanja.

Unatoč smanjenju količine hormona, nijedan od sudionika nije pokazao da taj manjak ikako utječe na njihovo zdravlje. Niske razine hormona inače utječu promjene raspoloženja ili probleme s postizanjem erekcije, no od većione ispitanika nisu prijavljeni nikakvi problemi.

Jedina zamijećena nuspojava bila je debljanje oko 1.5 do 3.5 kg, i mali pad "dobrog" kolesterola što je praktički zanemarivo.

Voditelji istraživanja ove rezultate proglašavaju uzbudljivima i obećavajućima, što znači da će se uskoro početi provoditi istraživanja na većem broju ispitanika. Tko zna, možda ćemo mušku pilulu dobiti puno brže nego što smo se nadali.

Piše: Andrea Holi
21.03.2018. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh