« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
KALEXIT

Hoće li Kalifornija napustiti SAD?

Kalifornija je drugačija od ostatka SAD-a. U to su mnogi njezini stanovnici toliko uvjereni, da se zalažu za punu samostalnost svoje savezne države.

Kalifornija je totalno druga priča ...
Kalifornija je totalno druga priča ... (Wikipedia)
Više o

SAD

,

Kalifornija

,

Kalexit

,

Yes-California

Hoće li nakon Brexita uslijediti i KalexitYes-California je kampanja koja ima 11.000 pristaša, a neki od njih su odmah po Trumpovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD-u prosvjedovali zahtijevajući izlazak ove savezne države iz sastava SAD-a.

Kampanja za neovisnost Kalifornije postoji već duže vrijeme, ali nakon predsjedničkih izbora je dobila snažniji zamah. Kalifornija je tradicionalno demokratska, to se vidjelo i na ovim izborima. Kalifornijska Silicijska dolina stala je skoro isključivo iza Hillary Clinton. I upravo tamo, u domovini Facebooka, Googlea i Applea, također postoji mnogo onih koji su pristaše Kalexita. Kao na primjer Shervin Pishevar, investitor koji je upravo objavio na svom Twitteru da želi financijski podržati tu kampanju, a predsjedniku Baracku Obami poručio da će se povući iz upravnog odbora programa za razmjenu znanstvenika Fulbright, jer on, kako kaže, ne bi mogao obavljati tu dužnost čiste savjesti s Trumpom kao predsjednikom.

Mnogim građanima Kalifornije se pogotovo ne sviđa Trumpova politika mržnje prema strancima. A Kalifornija je upravo jedna od pravih doseljeničkih američkih saveznih država u kojoj žive mnogi Latinoamerikanci što legalno, što ilegalno. Šef policije u Los Angelesu Charlie Beck je nedavno izjavio kako neće podržati Trumpovu politiku protjerivanja. I investitor Paul Holland vidi dobre razloge za izlazak Kalifornije iz Sjedinjenih Američkih Država. "Ako netko to može, onda je to Kalifornija, pa mi smo šesto gospodarstvo svijeta, mi bi mogli sami osigurati i hranu i radna mjesta.""Ako netko može, onda je to Kalifornija..."

Za aktiviste pokreta Yes-California neovisnost nije zanimljiva samo zbog suprotnosti političkih stavova, već prvenstveno zbog jake industrije ove najmnogoljudnije američke savezne države u kojoj živi 38 milijuna ljudi. Silicijska dolina, proizvodnja vina i turizam - sve su to jamstva za velike prihode od poreza. Naravno, veliki dio tih prihoda odlazi u Washington - što užasno ljuti pristaše Kalexita.

No, koliko je u realnosti izvediv jedan Kalexit? Politički stručnjaci sumnjaju u to da ga je moguće provesti. U američkom Ustavu, naime, stoji kako jedna zemlja može biti priključena SAD-u, ali ne i kako jedna savezna država može izaći iz SAD-a. Posljednju riječ svakako ima vlada u Washingtonu. No, i u drugim saveznim državama se uvijek iznova pojavljuju zagovornici neovisnosti, kao na primjer u Teksasu, ali do sada bez nekog većeg uspjeha.

Piše: Katharina Wilhelm/DW
28.11.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh